featured_header_zoonews.jpg

Vele pasgeboren diertjes in Planckendael

2012-04-Planckendael

In Planckendael zijn er traditioneel in de lente verschillende jonge dieren te spotten: een kameeltje, een vrouwtje watoessikalf, een tweeling witgezichtpenseelaapje, vier mara’s en drie algazellen werden geboren in Planckendael. 

 

Geboortegolf in Planckendael

De ooievaars streken dit jaar niet met lege snavels neer in Planckendael. Terwijl de meer dan 51 ooievaarskoppels in Planckendael volop in het broedseizoen zitten, hebben een hoop andere dieren al een extra bekje te voeden...

Twee bultjes
Kameelmoeder Badia beviel en plein public van dochter Neela. De bevalling zelf verliep vlot: alerte voorbijgangers hebben het zelfs van dichtbij kunnen volgen. De laatste kamelengeboorte in Planckendael dateert ondertussen van 2001, 11 jaar geleden.

In de eerste, cruciale 24 uur wilde Neela eerst niet drinken, maar op de valreep besloot ze toch om van de moedermelk te proeven. Sindsdien verloopt het zogen probleemloos.

Of Neela al bultjes heeft? Technisch gezien wel, maar ze zijn nog niet ‘gevuld’. De lege huidzakjes hangen over haar rug, en zullen zich stilaan vullen met vet.

In tegenstelling tot de dromedaris, is de wilde kameel een ernstig bedreigde diersoort. Door jacht en concurrentie met de gedomesticeerde kameel daalde de wilde kamelenpopulatie de voorbije 50 jaar met 80%. Momenteel wordt het aantal wilde kamelen in de Gobiwoestijn slechts op een paar honderd geschat.

In Planckendael tellen we nu 4 gedomesticeerde kamelen: Neela, mama Badia, kweekhengst Vincent en merrie Gobi – goed te zien voor de bezoekers, vlak aan de hoofdingang in het continent Azië. 

Watoessifamilie breidt onverwacht uit
Zita beviel op 11 april geheel onverwacht van een kleine watoessi. Plots troffen de verzorgers een klein, wankelend kalfje in de stal. Hoe het komt dat niemand iets in de gaten had? Runderen hebben van nature een dikke pens, wat het makkelijker maakt om een dracht over het hoofd te zien.

Bovendien had piepjonge stier Lenko, amper 1 jaar en 2 maanden toen hij - boven alle verwachtingen in - Zita succesvol dekte, al duidelijk gemaakt uit welk hout hij gesneden was. Gemiddeld zijn de stieren pas geslachtsrijp vanaf anderhalf, twee jaar.

2012-04-Planckendael-nieuwsTwee witgezichtpenseelaapjes
Ook bij Muis en Stankie, ons koppel witgezichtpenseelaapjes valt er heuglijk nieuws te melden. Zij kregen iets voor Pasen een tweeling. Niet zo abnormaal bij deze klauwaapjes, die bijna altijd per 2 worden geleverd. De witgezichtjes worden vinniger met de dag en kijken al vaak in het rond. Nu liften ze nog mee op de rug van hun familieleden, maar binnenkort zullen ze in staat zijn om zelf van boom tot boom te hoppen. De klauwaapjes leven samen met de goudkopleeuwaapjes in het continent Amerika.

Vier mara’s
In het Amerikaanse continent van Planckendael jumpen sinds kort 4 kleine mara’s rond. Deze half-haas half-kangoeroes uitziende dieren zagen eind maart het levenslicht, maar kruipen nu pas uit hun holletje. Het gaat over 2 nesten van telkens 2 jongen. De verzorgers vermoeden dat er dit seizoen nog nesten zullen volgen.

Drie algazellen
Wie zich tot diep in het continent Afrika waagt in Planckendael, schuin over de hyena’s, zal vanaf nu de drie jonge algazellen te zien krijgen. Een uiterst zeldzame soort die in de natuur volledig is uitgestorven. Nu de temperaturen voorzichtig stijgen, zijn Nordin, Nala en Nikita regelmatig buiten te zien.

Babygiraf op komst
Langnek Barbie moet nog even geduld uitoefenen. In juli verwacht ook zij een jong.


Bron & foto's: Zoo Antwerpen/Planckendael