featured_header_zoonews2.jpg

Nijlpaard Tanja opgezet terug in Artis

2012-04-Artis_Tanja

Ruim 2 jaar na de dood van nijlpaard Tanja is ze het middelpunt van een tentoonstelling over nijlpaarden: Tanja werd immers opgezet. Het nijlpaard leefde ruim 49 jaar in Artis en zal vanaf 25 april weer te bewonderen zijn in de Amsterdamse dierentuin Artis.

 

Tentoonstelling over nijlpaarden

Tanja werd geboren in Amsterdam en verbleef tot haar dood in Artis. Vele bezoekers zagen haar doorheen de jaren opgroeien tot een volwassen nijlpaard. Tanja was zeer geliefd en had vele trouwe fans die haar iedere week bezochten. Bij haar overlijden eind 2009 werd Artis overspoeld door tekeningen, brieven, kunstwerken en kaarten voor Tanja. Sommigen hiervan zijn te zien in de expositie. Anderen komen ook terug in het boek dat bij de tentoonstelling hoort. Dit boek, bestaande uit herinneringen, anekdotes en verhalen over Tanja, wordt bij de opening van ‘Tanja’ gepresenteerd.

2012-04-Artis_Tanja-nieuwsTanja werd op 2 juni 1960 in Artis geboren en stierf op 25 december 2009. Na haar dood werd het Nijlpaardenverblijf een gedenkplek waar bezoekers massaal naartoe kwamen om hun verdriet te uiten. Bezoekers die met Tanja waren opgegroeid, vroegen zich af waar zij hun kinderen en kleinkinderen nu mee naartoe konden nemen. Een kind van 6 vertelde dat zij ‘vroeger’ altijd naar Tanja ging en haar enorm zou missen. Anderen mijmerden ‘er is een Amsterdammer doodgegaan’. Vanaf 25 april is Tanja weer van dichtbij in Artis te zien en wordt haar verhaal weer verteld.

De tentoonstelling ‘Tanja’ gaat over Tanja, over andere nijlpaarden die in Artis hebben geleefd en over nijlpaarden in het wild. Artis heeft een lange geschiedenis met het houden van nijlpaarden. Artis was de eerste dierentuin in Europa waar een nijlpaard werd geboren dat bleef leven. In totaal heeft Artis 73 nijlpaarden gehad, waarvan een groot deel in Artis geboren is. Tanja was het laatste nijlpaard van Artis. Toen ze stierf was ze het oudste nijlpaard van Nederland. Ze is 49 jaar geworden. Na haar dood heeft Artis ervoor gekozen geen nijlpaarden meer te houden om meer ruimte te creëren voor de andere dieren.