featured_header_zoonews.jpg

Aqua Zoo Friesland verwelkomt Douroucouli's

2012-04-AquaZoo-douroucouli

Na halfapen, dwergapen, doodshoofdapen en brulapen, verwelkomt Aqua Zoo Friesland nu ook nachtapen! Afgelopen weekend konden de bezoekers al voor de eerste keer kennis maken met een nieuwe diersoort in Aqua Zoo Friesland: de douroucouli.

 

Nachtapen in Friese dierentuin

2012-04-AquaZoo-douroucouli-nieuwsDeze Zuid-Amerikaanse apensoort kwamen afgelopen vrijdag aan in Aqua Zoo Friesland. In totaal vier dieren werden ondergebracht in het overdekte Naturama. De vier douroucouli’s komen over uit een dierentuin in Zwitserland. De dieren zijn geen onbekenden van elkaar: het gaat om een paartje en hun nakomelingen van verschillende leeftijden. Het oudste jong, een vrouwtje, is geboren in 2010. Het andere jong is afgelopen kerst geboren; het geslacht van dit dier is nog onbekend. Het opvoeden en verzorgen van de jongen doen de ouders samen. Een douroucouli-koppel blijft hun leven lang bij elkaar.

Douroucouli’s leven hoog in de bomen van de tropische bossen in Zuid-Amerika. Het is de enige Zuid-Amerikaanse apensoort die ‘s nachts actief is. Dat is bijzonder, want de meeste apen kunnen in het donker geen eten vinden en voor hen is het ’s nachts te gevaarlijk om zich op grote hoogte te verplaatsen. Douroucouli’s hebben echter gespecialiseerde ogen, waardoor zij hun eten (fruit, planten en insecten) wel kunnen vinden in het donker. Ze hebben in verhouding zelfs de grootste ogen van de Zuid-Amerikaanse primaten.