featured_header_zoonews.jpg

Apennieuws uit Mondo Verde

2012-04-MondoVerde

Afgelopen woensdag is in Mondo Verde bij de witoorpenseelaapjes een drieling geboren. Deze geboorte is vrij uniek, omdat een vrouwtje van deze apensoort meestal maar één of twee jongen werpt. De jonge aapjes en de rest van de familie maken het erg goed.

 

Unieke geboorte apendrieling

2012-04-MondoVerde-nieuwsDe levendige aapjes wonen in het “Tropische Vogelparadijs”. Een deel van de groep leeft hier zelfs helemaal vrij in de enorme tropenhal en juist in dit deel van de groep is de drieling geboren. De kleine apensoort, die met hoge kreten en tal van gezichtsuitdrukkingen communiceert, is bijzonder familiair. Zo ook in de opvoeding, waar alle familieleden hun steentje aan bijdragen.
Oplettende bezoekers kunnen de komende tijd het jonge gezin zelf bewonderen tussen de begroeiing.

Woensdag arriveerde ook al de nieuwe groep ringstaartmaki’s. De vijf markante apen zullen nadat ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving, geïntroduceerd worden bij de bestaande groep maki’s en het nieuwe verblijf op het hiervoor aangelegde eiland gaan bewonen. Dit eiland is vlak voor de opening van het seizoen gereed gekomen en zal naast de ringstaartmaki’s, ook plaats bieden aan de grijze kroonkraanvogels die Mondo Verde heeft.
Na de door het Hoofd Dierverzorging eerder al elders succesvol gebleken introductie van de grijze kroonkraan bij de maki’s, heeft Mondo Verde besloten om deze kraanvogels ook hier op het maki-eiland onder te brengen. Grijze kroonkraanvogels zijn de enige kraanvogels die regelmatig in bomen zitten en zullen goed op hun plaats zijn op het nieuwe eiland. Zo ontstaat een synergie tussen niet-verwante diersoorten, die beide in het wild moeite hebben om voort te bestaan.

Het publiek heeft aan een kant van het eiland over een loopbrug toegang tot het eiland. Al lopende over een kronkelend pad dat over het eiland van de ene kant naar de andere kant is aangelegd, kunnen de apen en vogels in volledige vrijheid vanuit alle richtingen aanschouwd worden. Aan de andere kant van het eiland, op het einde van het pad, gaan bezoekers via een tweede loopbrug terug naar het vaste land. Het fijne voor de maki’s in Mondo Verde is dat ze naar eigen wens dicht bij het publiek kunnen komen en dat ze tegelijkertijd ook enige afstand kunnen bewaren: de dieren kunnen wel tot bij het publiek komen, andersom kan het publiek niet op alle voor de maki’s bestemde plekken komen.