featured_header_zoonews2.jpg

Bonobobaby geboren in Planckendael

2012-03-Planckendael-Bonobo

Bonobo Djanoa, sterspeelster van de apencompetitie tussen ZOO en Planckendael vorige zomer, is moeder geworden. Op zaterdag 24 maart beviel Djanoa van een klein aapje.

 

Slimste aap ter wereld verwelkomt Nayoki

Djanoa heeft al de nodige ervaring; zij zorgt dan ook goed voor haar jong. Omdat ze het kleintje beschermend dicht tegen zich aan drukt, is het Mechelse dierenpark er nog niet in geslaagd om het geslacht vast te stellen. De kleine mensaap is beweeglijk en houdt zijn/haar mama goed vast. Planckendael coördineert het kweekprogramma voor bonobo’s op Europees vlak. Bovendien beheert het park ook wereldwijd. Met dit ukje erbij leven er maar liefst 97 bonobo’s in 10 Europese dierentuinen, in Planckendael zijn er nu 8 leden. De bonobo’s worden bedreigd en daarom is elke geboorte enorm belangrijk.

Zoo Antwerpen en Planckendael hebben de gewoonte om dierenbaby’s een naam te geven, waarbij de beginletter refereert naar het geboortejaar. Voor 2012 is dit de letter N. Naar traditie wordt een naam uit het Lingala gekozen; dit is de taal gesproken in het evenaarsgebied in Congo waar de bonobo’s leven. De verzorgers kozen Nayoki: dit betekent “ik begrijp”. De naam van de moeder, Djanoa, verwijst naar de naam van een rivier in Congo. Zij leeft al sinds 2002 in Planckendael. Ze is geboren in 1995. Ondertussen was dit reeds haar derde bevalling. Haar zoon Habari is nu 6 jaar. Door de geboorte was hij even van slag, maar mama Djanoa gaf hem extra aandacht en vlooide hem vlijtig. Vorig jaar kostte een infectie bijna Djanoa’s leven en bracht ze een doodgeboren jong ter wereld. Nu ziet het er rooskleurig uit voor Djanoa en haar jong. De hamvraag is wie de papa is: Louisoko of Vifijo of Lucuma? Met alle drie paarde Djanoa regelmatig. Het park zal, zodra ze enkele haartjes van het jong kunnen bemachtigen, via DNA tests het vaderschap bevestigen.

Moeder en baby zijn reeds te bewonderen in het bonobogebouw van Planckendael.
 

2012-03-Planckendael-Bonobo-nieuws