featured_header_zoonews.jpg

Chimpansee geboren in Artis

2012-03-Artis-Chimp

In Artis, de zoo van Amsterdam, werd de groep chimpansees uitgebreid naar 10, toen chimpansee Amber gisteren beviel van een gezond jong, na een draagtijd van bijna 8 maanden.

 

Moeder houdt haar jong stevig vast

Toen de verzorgers gisterenochtend in Artis aankwamen, zagen zij Amber binnenkomen in het verblijf met haar hand op de buik. Al snel zagen zij het jong, stevig tegen de moeder aangedrukt. Het jong was nog nat. Het andere jong van Amber, Wakili is heel beschermend voor zijn broertje of zusje.

Chimpansees wegen bij de geboorte bijna 2 kilo. Veel minder dan een mensenbaby. De eerste maanden draagt de moeder haar jong op de borst, na 5 tot 7 maanden gaat het op de rug. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong ook daadwerkelijk op. Ze geeft het jong melk, ze beschermt het en leert haar jong hoe het zich moet gedragen in de groep. De band tussen moeder en kind is levenslang, zo ook de band tussen broers en zussen van dezelfde moeder. 

Jonge en volwassen chimpansees spelen veel. Tijdens het spelen worden  levenslange vriendschappen gesloten en sociale banden versterkt. Deze banden zijn belangrijk in de groep, aangezien bij chimpansees niet per se het sterkste mannetje de leider wordt, maar de politiek handigste chimpansee.

De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika.