featured_header_zoonews2.jpg

Nieuw bultje bij in ZOO Antwerpen

2012-03-ZooAntwerpen-dromed

Gisterenochtend viel er leuk nieuws te rapen in ZOO Antwerpen: een kleine dromedaris werd geboren. Het jonge diertje staat nog wat wankel op haar hoge pootjes maar ze drinkt goed bij haar mama, dromedaris Fatima.

 

Dromedarisvrouwtje geboren

Het jonge diertje is een meisje en dat is goed nieuws, want dan kan ze bij de dromedarisgroep van de Antwerpse Zoo blijven. Ze krijgt de mooie Arabische naam Najla, wat “met mooie, grote ogen” betekent.
In totaal kan men vier dromedarissen nu vinden in de Antwerpse dierentuin. Mama Fatima kwam in juli 2011 naar ZOO Antwerpen. Het andere jonge mannetje Ajax is heel nieuwsgierig naar het kleintje. Omdat mama Fatima al haar aandacht aan haar jong zou kunnen schenken, is hij voorlopig even apart gezet. Je kan de kleine schat nu al bewonderen in het perk, net achter de leeuwen, waar ook kameel Sarah deel uitmaakt van de groep.

Dromedarissen zijn nauw verwant aan kamelen. Ze worden gebruikt als lastdier in woestijngebieden. De dromedaris komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten en heeft een kortere vacht en langere poten dan de kameel. De kameel vind je terug van Klein-Azië tot Centraal-Azië (onder andere in de Gobi-woestijn). Dromedarissen zijn slanker gebouwd en hebben uiteraard slechts één bult. Een dromedaris is ongeveer 1,90 tot 2,30 meter hoog. Zijn gewicht bedraagt tussen 450 en 600 kg.

Een dromedaris eet planten. Ook taaie, droge planten en doorntakken kan hij, door zijn gespleten bovenlip, verorberen. De lip is sterk en hard en dus geschikt voor droge takken. Zijn tanden groeien zijn hele leven door. Om ze af te slijten zie je hem wel eens knabbelen aan een hard stuk hout.

De mysterieuze bult van de dromedaris wordt gebruikt voor de opslag van vet en niet voor water zoals vaak wordt gedacht. Daardoor kan hij enkele dagen zonder water en voedsel overleven, zelfs in een hete woestijn. Maar als hij kan drinken, drinkt hij grote hoeveelheden. Dat kan zelfs meer dan 100 liter water in enkele minuten zijn. Met het vet in de bult produceert hij energie en vocht op momenten dat er geen water of voedsel voorradig is.

Onder de voeten van de dromedaris zitten dikke eeltkussens die hem tegen de hitte van het woestijnzand beschermen. Door zijn lange wimpers en neusgaten bedekt met haren wordt het zand ook tegen gehouden. Hij kan trouwens ook zijn neusgaten sluiten.