featured_header_zoonews.jpg

Emmen stemt in met nieuw dierenpark

2012-03-Emmen-maquette

Na het positieve advies van het college van burgemeester en wethouders heeft nu ook de gemeenteraad van Emmen ingestemd met de bouw van een compleet nieuw dierenpark.

 

200 miljoen Euro voor verhuis Dierenpark Emmen

Het ganse project vereist een investering van maar liefst 200 miljoen Euro: hiervan nemen rijk, provincie en gemeente er 170 miljoen voor hun rekening; het restant komt van de Rabobank en bouwbedrijf VolkerWessels. Het nieuwe park is onderdeel van een metamorfose die het ganse centrum van Emmen zal ondergaan de komende jaren.

Tegenstanders van de verhuizing denken dat de gemeente zich in een financieel debacle stort. Onderzoeksbureau Twijnstra Gudde waarschuwde eind vorige week nog dat de financiële onderbouwing voor het project ‘zeer pril’ is.
Wethouder Arends is het hiermee volstrekt oneens. Volgens hem zijn alle plannen tot op de vierkante millimeter bestudeerd en leidt het besluit tot een geweldige impuls voor de stad. “Een besluit met risico’s en onzekerheden tegenover kansen. Kansen moet je grijpen.”

Het nieuwe dierenpark zal moeten klaar zijn tegen eind 2015. De doelstelling is om jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers te begroeten om zo rendabel te kunnen zijn. Het huidige park weet echter maar 700.000 mensen te lokken… 
Om de bezoekers te imponeren, heeft men een concept uitgetekend van vijf belevingswerelden, waarvan het stadstheater er een vormt. Elke wereld staat op zichzelf, heeft een eigen thematiek, een eigen sfeer en uitstraling. Zo is er het poolgebied, de woestijn, maar ook de tropen. Natuur, cultuur en actief beleven spelen een rol, waarbij in de ene wereld de natuur overheerst en in de andere de cultuur. Het nieuwe dierenpark wil meer zijn dan alleen maar een zoo, het wil een verrassende ontdekkingsreis aanbieden. Volgens directeur Van Beers wordt de bezoeker “ondergedompeld in een sprookje”.

Het toegangskaartje voor de nieuwe zoo zou 29 Euro bedragen. In Nederland is enkel een ticket voor de Efteling duurder. Tegenstanders vinden die prijs te hoog en stellen dat veel mensen dat niet zullen betalen voor een dagje uit. Hierdoor zou men de doelstelling heel moeilijk gaan halen.