featured_header_zoonews.jpg

Oudste Borneo orang-oetanman in Europa overleden

2012-03-Apenheul-Karl

Orang-oetanman Karl uit Apenheul, ook wel “Koning Karl” genoemd, is vanochtend overleden. Hij werd bijna 52 jaar oud, en is daarmee de oudste Borneo orang-oetanman in Europa.

 

Apenheul verliest “koning” Karl

De orang-oetanman had de laatste jaren veel last van ouderdomskwalen. De laatste weken ging Karl’s gezondheid duidelijk nog verder achteruit. Karl bracht zijn tijd vooral door met twee rustige vrouwtjes en een baby’tje. Deze laatste dagen werd de meeste dagelijkse beweging, noodzakelijk voor het halen van zijn voedsel en om zijn slaapplek te bereiken, hem te veel. Hij had moeite met klimmen, ondanks de nodige aanpassingen voor hem in het verblijf.
Daarom werd besloten om Karl in te laten slapen.

Als er een dier in Apenheul met recht de titel ‘de koning van de apen’ mocht dragen, was dat wel Karl. Met zijn grote wangplaten, flinke keelzak, halve meter lange dreadlocks en grote knuisten was hij een indrukwekkende verschijning, die veel losmaakte bij het publiek.

In 2010 vierde Apenheul nog uitgebreid de 50ste verjaardag van de imposante orang-oetanman. Maar met het ouder worden kwamen ook de kwalen. Veel klimmen in de touwen was er niet meer bij door de stramheid in de ledematen.
Steeds vaker had hij gedurende de dag korte slaapjes nodig; zeker als zijn kinderen weer op bezoek waren geweest. Ook zijn gebit werd steeds slechter.

De dierverzorgers treuren om het verlies. Karl was een wijze, charmante, vriendelijke orang-oetan en stal de harten van veel dierverzorgers én bezoekers. Orang-oetans zijn geen echte groepsdieren. Daarnaast zijn ze nogal introvert. Of de Apenheulse orang-oetans rouwen is niet meteen duidelijk.