featured_header_zoonews.jpg

ZooParc de Beauval trots op hun reuzenpanda's

2012-02-ZooBeauval

Ondertussen zitten de reuzenpanda’s al eventjes in het Franse dierenpark ZooParc de Beauval. Om deze dieren naar Frankrijk te halen, was er veel politieke invloed nodig.

 

Panda's zijn goed geïntegreerd

Zo werd zelfs de Franse president, Nicolas Sarkozy, betrokken. Hij gaf de volle steun aan de zoo, omwille van de sterke reputatie van de zoo op gebied van educatie, kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten,…). Sarkozy zorgde voor de formele aanvraag bij zijn Chinese collega Hu Jintao, tijdens hun internationale bijeenkomsten.

2012-02-ZooBeauval-news1Het Franse park pakt alvast trots en tevreden uit met de slogan “Een Chinese nationale schat in het hart van de kastelen van de Loire”. Alle panda’s waar ook ter wereld, behoren toe tot de Chinese overheid. Dit maakt dat het populaire zoogdier een unieke status geniet. Om China te kunnen verlaten, zijn heel wat verplichtingen nodig. Eén ervan is dat ze worden opgenomen in een ambitieus kweekprogramma, met ook extra aandacht naar het publiek toe voor het behoud van deze bedreigde diersoort. De onderzoeksomgeving in Beauval verloopt in samenwerking met de basis van Chengdu in China.

Zoals de meeste bedreigde diersoorten is ook hier de impact van de mens de voornaamste reden dat deze schattige zoogdieren te kampen hebben met een inkrimping van hun leefgebied. Vooral de versnippering ervan is schadelijk omdat zo de isolatiezone van hun leefgebied drastisch verkleint. Hierdoor zijn de dieren sneller gevoelig aan ziektes en vermindert hun vruchtbaarheid.
Gelukkig werden er verschillende acties ondernomen om deze factoren tegen te gaan. In totaal bestaan er nu zo’n 40-tal reservaten in de provincies Sichuan, Gansu, Shaanxi in China, ten oosten van het Tibetaanse plateau. Het voordeel van de reservaten is dat de dieren beter beschermd kunnen worden tegen wildstropers. Ook kan men in de vrije natuur verschillende onderzoeken doen naar deze dieren. Bovendien maken alle reservaten deel uit van lange-termijnsprojecten voor herintroductie.

2012-02-ZooBeauval-news2ZooParc de Beauval is er alvast trots op om de enige Franse dierentuin te zijn waar men deze diertjes kan bewonderen. Het pandapaar noemt Huan Huan en Yuan Zi-pair. Beiden symboliseren ze een teken van vrede en vriendschap tussen China en Frankrijk. ZooParc had bovendien al veel sympathie gewekt door in 2008 actief mee te helpen aan de wederopbouw van het Wolong centrum dat in 2008 zwaar getroffen werd door een aardbeving. Toen kwam een groot deel van de pandapopulatie om het leven door de natuurkrachten.
Het dierenpark heeft in het verleden reeds bewezen om succes te oogsten met kweekprogramma’s van gevoelige diersoorten: koala’s, boomkangoeroes, zeekoeien, orang-oetangs,…

Wereldwijd zijn er slechts 16 dierentuinen waar de bezoekers panda’s kunnen bewonderen. In Europa kan men naast Beauval ook terecht in Wenen, Berlijn, Madrid en Edinburgh om deze fascinerende dieren te bewonderen.