featured_header_zoonews2.jpg

Bellewaerde Park moet girafje laten inslapen

2012-02-Bellewaerde-babygiraf-overleden

Bellewaerde Park betreurt het verlies van het jonge babygirafje, dat de afgelopen dagen in het nieuws kwam omwille van het feit dat het voorpootje in gipsverband stak.

 

Babygirafje uit Bellewaerde Park haalt het niet

Bij de geboorte werd het jonge diertje getroffen door de moeder (een soort vijandige reactie) en liep het een open beenbreuk op. Daarom kreeg het girafje een gipsverband aan het voorpootje.

Deze ochtend stond een 12-koppig team van chirurgen, anesthesisten en specialisten onder leiding van professor Lieven Vlaminck klaar om het jonge diertje te opereren aan zijn rechter voorpootje en een osteosynthese uit te voeren. Op het moment dat de plaaster werd verwijderd, voelde het pootje onder de breuk ijskoud aan en werd meteen het ergste gevreesd. Met gespecialiseerde apparatuur werd gecontroleerd of er nog doorbloeding was in het pootje maar dit bleek helaas negatief. Wellicht werd de hoofdslagader van de ondervoet bij het incident geraakt en is er een trombose ontstaan waardoor doorbloeding niet meer mogelijk was en het pootje inmiddels was afgestorven.

Een prothese is geen optie voor een giraf en daarom volgde de pijnlijke maar enige juiste beslissing om het girafje zacht te laten inslapen. Een heel emotioneel moment voor de aanwezige verzorgers en veearts, die het dier de voorbije dagen en nachten met de beste zorgen hadden omringd. Het dier zal nu in de universiteit van Gent blijven voor verder wetenschappelijk onderzoek.