2012-02-Bellewaerde-babygiraf

Vannacht werd in Bellewaerde Park een girafje geboren. Het jong werd geboren na een dracht van ruim 14 maanden. Voor mama Simone is het haar tweede jong, maar voor de jonge Bakhari (3 jaar) is het de eerste nakomeling.

 

Baby girafje in gips

Mama Simone leek opgetogen en likte haar kalfje schoon maar van zodra het op eigen benen stond, kantelde de situatie. De moeder reageerde vijandig tegen haar jong en begon in het rond te trappen. Het kalfje kreeg klappen en viel neer op de grond. De veearts en dierenverzorgers zijn onmiddellijk toegesneld om het girafje weg te halen bij de moeder, maar moesten al gauw vaststellen dat het pasgeboren dier een open beenbreuk had opgelopen.

2012-02-Bellewaerde-babygiraf180Een open beenbreuk is heel delicaat bij giraffen en de kans op overleving is miniem, maar er wordt alles aan gedaan om het dier te redden en de beste verzorging te geven. Nadat de wonde werd gedesinfecteerd en antibiotica werd toegediend, hebben de veeartsen de breuk gespalkt en kreeg het dier een gips rond zijn rechter voorpootje. Niet veel later ging het dier alweer recht staan en steunde het lichtjes op de gewonde poot.

Gezien de situatie zal dit jong een flessenbaby zijn, net zoals Zuberi, het eerste jong van Simone dat 2 jaar geleden werd geboren. Onmiddellijk na de verzorging van de voorpoot kreeg het girafje zijn eerste flesje biestmelk. Het dier had meteen een goede zuigreflex en dronk de eerste uren alvast 2 liter melk. Het is een meisje van ongeveer 1m85 en het dier weegt zo’n 80 kg.

De volgende dagen zullen cruciaal zijn voor het jonge dier. De kans op infecties is groot, maar alles wordt nauwlettend opgevolgd. Het dier krijgt dagelijks zware antibiotica toegediend en drinkt, net als een pasgeboren baby, om de 3u een flesje, zowel overdag als ’s nachts.

De geboorte van een giraf is heel waardevol en het team in Bellewaerde Park zal er alles aan doen om het jonge giraffenkalf in leven te houden. Rothschild giraffen zijn een bedreigde diersoort en Bellewaerde Park particpeert in een EEP kweekprogramma in de strijd voor het behoud van de soort. In de natuur telt de populatie Rothschild giraffen nog slechts 650 dieren. Daarom is elke Rothschild giraf die geboren wordt in een dierenpark van zeer groot belang.