2012-01-ZooAntwerpen-Aardvarken

Sinds 6 januari leeft er een pasgeboren aardvarkentje in het nocturama van ZOO Antwerpen! Het kleine, kale nachtdiertje heeft een roos, gerimpeld velletje. Zijn vreemd uiterlijk geeft het zoogdiertje de looks van een buitenaards wezentje.

 

ZOO Antwerpen verwelkomt bizar wezentje

Mama Curly zet hiermee haar vierde jong op de wereld. Haar vorige jongen werden geen maand oud. Het grootbrengen van aardvarkens is niet gemakkelijk. Het zogen blijft een struikelblok. De melkproductie van de moeder gaat moeizaam. In het begin werd het diertje elke twee uur aangelegd bij mama aardvarken na massage van haar borstklieren. Meestal krijgt het jong zo nog niet voldoende melk te drinken. Daarom kolven de verzorgers moedermelk af, geven dit aan het aardvarkentje en voederen nog bij met puppymelk. Het jonge diertje krijgt 24u op 24u verzorging. Inmiddels is het diertje 13 dagen oud en gaat het super. Het jong begint ondertussen zelf heel goed bij Curly te drinken. Zijn oortjes staan rechtop, een teken dat het diertje blaakt van gezondheid.

Sterk moet het zijn, want het diertje moet reageren als mama per ongeluk het jong opzij duwt met haar eigen lichaam. Aardvarkens behandelen hun jongen immers niet echt zachtaardig. Als blijkt dat Curly te actief wordt tijdens de nacht in de nestbox en een risico vormt voor haar jong, dan brengt de couveuse soulaas. De temperatuur in dit nestje is 27 graden en de luchtvochtigheid 60%. Het ziet er naar uit dat Curly het zelf allemaal aankan en de kraamkamer niet vaak nodig blijft. Het geboortegewicht van 1,430 kg is alvast na 13 dagen mooi gestegen tot 2,351 kg.

Het wezentje is voor de bezoekers aan de Zoo enkel te zien via de bewakingscamera in de nestbox van nocturama. Het geslacht van de boreling is nog niet gekend want het is visueel moeilijk vast te stellen. Een jong diertje heeft uitwendig balletjes die te verwarren zijn met teelballen maar even goed zijn of haar geurklieren kunnen zijn.

Dit jaar beginnen de dierennamen van alle baby’s van 2012 met een N. De verzorgers van het nachtdierenverblijf hebben een mooie Afrikaanse naam gekozen: Nuru, wat “bij daglicht geboren” betekent.
 

2012-01-ZooAntwerpen-Aardvarken-nieuws

Er leven 43 aardvarkens in Europese dierentuinen. In de natuur kan je ze moeilijk bewonderen, omdat ze een verborgen, nachtelijk leven leiden. Aardvarkens zelf zijn niet bedreigd, maar hun bestaan is belangrijk voor andere Afrikaanse dieren zoals hyena’s en wrattenzwijnen. Deze dieren gebruiken hun holen als schuilplek.

ZOO Antwerpen werkte vorig jaar samen met prof. Ganswindt van de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika) aan een hormonenonderzoek bij aardvarkens. In dierentuinen zijn meststalen immers makkelijker te nemen dan in Afrika. Het onderzoek zal de kennis over de voortplanting van aardvarkens vergroten en zo de populatie in de natuur helpen behouden.