featured_header_zoonews.jpg

Zoo Antwerpen heropent Vriesland

2011-12-ZooAntw-Pinguin

Vanaf vandaag is het gekibbel bij de pinguïns wellicht van de baan. Van de rots eigenlijk, want de vogels krijgen een groter stukje beach alias strand ter beschikking. Om hun favoriet, knus broedplekje op de rotsen te bereiken, werd er wel eens op tenen getrapt…

 

Gedaan met pinguïngekibbel

Daarom kreeg het smallere middenstuk van hun strand er een uitstekende landtong bij. En nu hoeven ze alleen nog het mooiste steentje uit te zoeken voor hun nestjes….

De verbouwing van Vriesland is een kleine etappe in de groei naar de ZOO van morgen, de toekomstplannen van de directie om recreatie, educatie en conservatie nog sterker met elkaar te verweven. Vriesland zal morgen terug open zijn na de belangrijke aanpassingswerken, zowel voor de dieren als voor de bezoekers.
Koningspinguïns, gentoopinguïns en macaronipinguïns genieten van de koude in Vriesland en van mekaar; ze vormen een koppeltje voor het leven.  


Grotere beach

Meer ruimte om elkaar vriendelijk te passeren en meer ruimte voor de gentoopinguïns om nesten te bouwen. Ook de kweekruimte van de koningspinguïns vergrootte en werd afgeboord met stenen zodat de dieren een eigen stek hebben om rustig te kunnen “staan” met hun ei.
 

Polijsten en poetsen

De vogels schitteren in volle glorie, want we profiteerden van de gelegenheid om de ruiten terug te polijsten. Hun snavels en poten lieten een heel lijnenspel op de ruiten achter. Nu hebben de bezoekers weer een zuivere kijk op deze mooie dieren. Ook het bassin zelf kreeg een grondige schoonmaak-beurt. Al de kleine etensresten en de geniepige mest die de zuiverings-installatie verschalkte, zijn verdwenen.
 

Duurzaam licht

En voor licht in de duisternis zorgt nu een zuinige led-lichtgalerij. We bootsen in Vriesland immers een natuurlijke, biologische cyclus met rui- en broedperiodes na. Zo regelen we de lichtintensiteit en de daglengte. Optimale omstandigheden om te kunnen hopen op kuikens. Er zijn niet veel kweekgroepen van koningspinguïns in dierentuinen.
 

Antarctica

ZOO Antwerpen steunt het in situ project ART (Antarctica Research Trust), dat op de Sea Lion Islands in de Falklands een reservaat voor koningspinguïns, rotsspringers, magelhaen-, humboldt- en gentoopinguïns oprichtte. Drie van deze vijf soorten herbergen we in de ZOO.
 

3D plankton

Dieren alleen zeggen veel, maar niet genoeg. Daarom fristen we de educatie in de publieke zone van Vriesland volledig op. Viewmasters met 3D beelden van plankton, een voedselweb op groot scherm, de complexiteit van de voedselketens in de zeeën krijgt een interactief opstapje. En voor de kleinsten wekken strandvondsten de nieuwsgierigheid.
 

2011-12-ZooAntw-Pinguin-nieuws