featured_header_zoonews2.jpg

Edinburgh Zoo verwelkomt de reuzenpanda's

2011-12-Edinb-Panda

Afgelopen weekend stonden twee zoogdieren vooraan in het nieuws: Tian Tian en Yang Guang, de twee reuzenpanda’s die op weg waren naar Edinburgh Zoo. Het bracht alvast een menigte te been.

 

Tian Tian en Yang Guang in Schotland

Het is voor het Verenigd Koninkrijk alweer zo’n 17 jaar geleden dat er nog eens reuzenpanda’s te bewonderen waren in één van de dierentuinen. Het Schotse Edinburgh Zoo was al verschillende jaren bezig met dit project.

2011-12-Edinb-Panda-nieuwsOm reuzenpanda’s naar een ander land buiten China te krijgen, is geen gemakkelijk opdracht. Politieke en diplomatieke onderhandelingen tot op het hoogste niveau waren nodig, vandaar ook dat de twee panda’s als bijnaam propaganda-panda’s worden genoemd door de tegenstanders. Want dat het niet goedkoop is, staat als een steen boven water. Zo ligt de kost voor de zoo op 750.000 Euro per jaar, en dit voor een periode van 10 jaar. De zoo zelf draagt de kost niet alleen: ook de regering zou een steentje bijdragen.
In ieder geval kon de aankomst van de nieuwe lievelingen wel op enorm veel mensen rekenen: nu al kochten de mensen een kaartje om de panda's te bezoeken.

In het wild leven er momenteel zo’n 1.600 panda's. De voortplanting bij deze dieren is niet zo vanzelfsprekend, daar het vrouwtje slechts twee dagen per jaar vruchtbaar is. In de dierentuinen wereldwijd zijn er zo’n 300 exemplaren. In Europa kan men ook reuzenpanda’s aantreffen in Madrid (waar afgelopen jaar een tweelingpanda geboren werd), in Wenen en in Berlijn.