2011-09-ZooAntwerpen-Leeuwen

Door een ontwerpfout in het nieuwe leeuwenperk van ZOO Antwerpen moet men het experiment met de meerdere dierensoorten uitstellen tot een oplossing gevonden is.

 

Zoo Antwerpen moet wellicht opnieuw graven

2011-08-ZooAntwerpen-Leeuwen-nieuwsHet vernieuwde gebied voor de leeuwen beslaat ongeveer 1200 m²: in deze ruimte zouden een zestal leeuwen kunnen wonen. Daarnaast was er ook plaats voorzien voor een twintigtal stokstaartjes en tien vosmangoesten. Zij kunnen terecht in een gedeelte van het leeuwenperk (zo’n 300m²). Maar ze hebben uiteraard ook een strikt van de leeuwen afgescheiden zone van 100 m². In de vrije natuur, in de Kalahariwoestijn, leven deze drie soorten zoogdieren ook in dezelfde omgeving.
Het idee klinkt misschien bijzonder vreemd, maar andere dierenparken hebben in het verleden dit ook al geprobeerd, echter zonder succes. Zoo Antwerpen heeft zorgvuldig bestudeerd hoe de andere dierentuinen dit hebben aangepakt, waar het misgelopen en op hun ervaringen verder gebouwd. Samen met landschapsarchitecten en ingenieurs werd een plan ontwikkeld voor het perk, waar een evenwichtig samenleven mogelijk zou moeten kunnen zijn.

De achterliggende gedachte bij deze implementatie is om het natuurlijke gedrag van de dieren zoveel mogelijk te stimuleren. Dit gebeurt ook bij het voederen van de dieren. Uiteraard wordt er voor gezorgd dat de stokstaartjes en de vosmangoesten voldoende schuilmogelijkheden hebben in het gemeenschappelijke gedeelte van het leeuwenperk: zo zal er een netwerk van tunnels en ostakels zijn. Bij gevaar kunnen de kleinere diertjes dan gemakkelijk schuilen en ontsnappen.
De drie diersoorten krijgen bovendien ook nachtverblijven die voldoen aan de strengste normen.

Zoo Antwerpen moet echter noodgedwongen het experiment uitstellen: een ontwerpfout in het leeuwenperk maakt dat men de stokstaartjes nog niet kan integreren in het gebied. Onder de grond was een buizennetwerk voorzien van 250 meter lang waarin de kleinere dieren een ontsnappingsroute hadden bij gevaar. Nu blijkt dit netwerk bij regenweer onder water te lopen. De zoo is op zoek naar een oplossing voor het drainageprobleem. Wellicht moet men opnieuw graven in het nieuwe perk om het probleem te kunnen oplossen.