Kroeskoppelikanen verbroederen in Planckendael
- Details
- Categorie: Zoo-nieuws
- Laatst bijgewerkt: zaterdag 19 mei 2012 03:36

Vier koppeltjes kroeskoppelikanen verhuisden van de Zoo in Antwerpen naar Planckendael. Ze kregen een stek op de vijver bij het kasteel, waar al 2 koppels witte pelikanen woonden.
Pelikanen tijdelijk weg uit Antwerpen
Renovatie
Ze zijn tijdelijk te gast bij hun kompanen, want in ZOO Antwerpen startte de restauratie van het zeehondenverblijf. Hiervoor moet de pelikanenvijver een tijdje leeg en kunnen de grote vogels niet meer op hun imposante nesten in het midden van de vijver. De opening van het nieuwe zeehondenverblijf staat voor begin april 2012 gepland. Dan zullen de kroeskopjes terugkeren naar hun vertrouwde stek naast de nijlpaarden. Maar nu schitteren ze in Planckendael!
Koloniebeesten
Met deze verhuis vergroot de groep pelikanen in Planckendael van 4 naar 12 vogels. Een meevaller! Pelikanen zijn immers groepsbeesten en kweken pas vanaf een groepsgrootte van 8 dieren. Mogen we vanaf december, de kweekperiode van de kroeskoppen, eieren tellen? Ook de witte pelikanen, die later broeden (februari/maart) kunnen de kweekmicrobe overnemen. Ze delen alvast broederlijk de nesten op het eiland.
Kroezige kapsels
Kroeskoppelikanen zijn herkenbaar aan hun vreemde kapsel van rechtopstaande, springerige veren achteraan op hun kop. Hun veren zijn lichtgrijs van kleur en hun lange snavel met geel tot oranje zorgt voor een mooi contrast. De kleuren worden feller als ze in broedconditie komen. Fotogenieke gasten! Nu het wandelpad aan de ingang dichter langs de vijver passeert, staan onze bezoekers bijna oog in oog met deze volleerde vissers. De snavel van een pelikaan lijkt net een schepnet. Met de rekbare huidzak halen ze vissen uit het water. Wel 1,5 kilo vis per dag en per dier. En die mogen gerust tot 50 centimeter lang zijn!
Moeizame kweek
Kroeskoppelikanen zijn bij de grootste pelikaansoorten en ook de meest bedreigde. We tellen nog maar 2000 broedkoppels ter wereld. Ook in dierentuinen gaat de kweek moeizaam. Jongen sterven meestal in een vroeg stadium, ook de meeuwen azen op een lekker kuiken af en toe.