2011-10-Nausicaa

Dit jaar neemt Nausicaa, het grote aquarium-complex in het Franse Boulogne-sur-Mer, deel aan de Europese Week van de Haai van zaterdag 15 tot zondag 23 oktober 2011.

 

Sensibilisering van het publiek betreffende de haai

Nausicaa wil het publiek sensibiliseren rond de kwetsbaarheid van de haaien; 100 miljoen haaien verdwijnen immers elk jaar en een derde van de soorten is in gevaar (bron UICN). Trouw aan haar missie en haar cultuur zal het Centrum de bezoekers op een ludieke en pedagogische manier sensibiliseren met animaties voor de jongeren en de families, ontmoetingen met de verzorgers van de haaien, gesprekken op TV Nausicaa,…

Afgelopen weekend bracht de haaienverzorger rechtstreeks verslag uit van 11u30 tot 14u30. Zo legde hij de bezoekers aan Nausicaa de verschillende facetten van zijn werk uit (zoals het duiken met haaien), de bijzondere kenmerken van de haaien en hun kwetsbaarheid wat een gemeenschappelijke politiek voor hun bescherming noodzakelijk maakt.

Haaien hebben sinds lang een reputatie van bloeddorstige jagers en menseneters. Maar de werkelijkheid is helemaal anders: onder de 480 soorten in onze oceanen zijn er maar weinig die gevaarlijk zijn voor de mensen. Haaien zijn roofdieren die bovenaan de voedselketting staan in zee maar ze spelen een hoofdrol in het evenwicht tussen de dierenpopulaties. De mens is de grootste vijand van de haaien. Men schat dat er elk jaar zo’n 100 miljoen haaien gedood worden voor de consumptie van hun vinnen. Maar haaien hebben een trage voortplanting. Het verdwijnen van de haaien zou een ecologische ramp en een onherstelbare verstoring van het evenwicht in de oceanen betekenen.

De Europese Week van de Haaien is een initiatief van Shark Alliance. De actie heeft tot doel de kennis te verzamelen en over te brengen over de haaien en hun bescherming. Shark Alliance wil iedereen die dat wenst er toe aanzetten zijn of haar stem te laten horen aan de politieke beleidsmakers om de toekomst van de haaienpopulaties te vrijwaren.

De petitie van Shark Alliance is beschikbaar op http://www.semaineeuropeennepourlesrequins.fr.