featured_header_zoonews2.jpg

ZOO Antwerpen renoveert haar zeehondenverblijf

2011-09-ZooAntwerpen-ZeeHond

Drie weken na de opening van het nieuwe leeuwenverblijf, is ZOO Antwerpen reeds in de weer om een stukje geklasseerd park, haar zeehondenverblijf, te renoveren.

 

Na de leeuwen zijn de zeehondjes aan de beurt

Dit project heeft als doel het welzijn van de dieren te verbeteren, een duurzaam verblijf te ontwikkelen voor de toekomst en de bezoekers een unieke beleving te bieden. Zeehonden blijven te allen tijde wel zichtbaar in Vriesland, het verblijf van de pinguïns.

Het zeehondenverblijf is een groot heuvelachtig terrein van 1.300 m2 dat grenst aan de nieuwe canyon voor de leeuwen. Het omvat een bergrivier, een waterpartij, een zwembad met strand voor de zeehonden, twee bruggetjes en een waterval van 6 meter breed. De tand des tijds, nieuwe inzichten in dierenwelzijn, milieuoverwegingen en een optimale beleving voor de bezoekers maakt een renovatie onontbeerlijk.

Zout water
Het zeehondenbassin zal gereconstrueerd worden volgens authentieke plannen uit 1908, net als het omliggend strand. Zout water zal het zoete water, dat tot nu toe gebruikt werd, vervangen om het dierenwelzijn te bevorderen. Het bassin wordt bovendien voorzien van een biologische filterinstallatie met twee zandfilters. De combinatie van deze twee elementen vermindert het waterverbruik drastisch en bovendien gaat het om een gesloten watercircuit.
 
Magistrale waterval
Het andere grote onderdeel van deze restauratie is de reconstructie van de monumentale gesculpteerde rotsen en de waterval die tot nu afgesloten was omwille van veiligheidsredenen. De overhangende waterpartij is nu leeg en zal, net als de bergrivier, gerenoveerd en terug in werking gesteld worden. Het bovenste gedeelte, vlakbij het reptielenverblijf, zal volledig herbeplant worden. Zo wordt de originele situatie van 1908 hersteld. Tenslotte zullen de twee bruggen die omlijst worden door een prachtige balustrade in de vorm van boomtakken, gedeeltelijk gereconstrueerd en gerenoveerd worden. De balustrade zal ook in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden.

Vernieuwing van de wandelwegen en hergebruik van water
De renovatie van het zeehondenverblijf gaat samen met de vernieuwing van meer dan 300 m wandelwegen die het verblijf omgeven en het verbinden met de panoramabrug boven het leeuwenperk. Het eerste deel bestaat uit gewassen beton, het tweede deel (vlakbij de panoramabrug) is gemaakt uit gesculpteerd beton gemodelleerd als een boomstam. Er zal dus geen enkele trap meer zijn op het parcours, wat het nog gemakkelijker maakt voor minder mobiele personen en families met kinderwagens.

ZOO Antwerpen probeert om zoveel mogelijk regenwater te hergebruiken. Langs de ene kant door het regenwater naar het verblijf en naar de beplantingen te leiden en langs de andere kant door grote bijkomende waterreservoirs te plaatsen. Dit regenwater zal gebruikt worden voor dagelijks werk zoals het schoonspuiten van het verblijf en voor het begieten van de aanplantingen.

Opening
Tot het einde van de werken zijn de vijf zeehonden tijdelijk ondergebracht in een groot bassin achter de schermen van Aquaforum, het verblijf van de zeeleeuwen. Als de planning van de werken gerespecteerd wordt en als de winter niet te streng is, dan zal het vernieuwd verblijf geopend worden voor het publiek tijdens de paasvakantie van 2012.
 
Budget
In het kader van de renovatie van geklasseerde monumenten, heeft de Vlaamse regering en Toerisme Vlaanderen een subsidie van 1.757.000 euro toegekend. De totale prijs van de werken bedraagt 2,66 miljoen.