2011-09-DolfinariumH-Morgan

De discussie over een eventuele uitzet van orka Morgan in de natuur wordt dagelijks aangeslingerd. Het Dolfinarium blijft de stellige wens uitspreken dat Morgan zo spoedig mogelijk naar soortgenoten in een ander park moet gaan.

 

Contact met andere orka’s is van essentieel belang

“Het contact met andere orka’s is voor Morgan van essentieel belang en dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Iedere week die we verliezen is er een teveel,” verklaart dierenarts Niels van Elk. Als we naar de feiten kijken van eerdere uitzettingen van orka’s dan zijn er twee vergelijkbare situaties. Die van orka Keiko en die van orka Springer. “De situatie Morgan lijkt het meest op die van Keiko,”  verklaart Niels van Elk. “Deze orka stierf eenzaam in een Noors fjord na jarenlange pogingen die tientallen miljoenen dollars hebben gekost.”

Het releaseplan van de Free Morgan Group is in vele opzichten een kopie van het ‘Keiko plan’. Het Dolfinarium zal niet meewerken aan een plan dat alleen vragen oproept. Zo wordt het een experiment en dat is niet in het belang van Morgan,”  vult  directeur Marten Foppen aan. Het Dolfinarium vindt dat een sociaal dier als orka Morgan soortgenoten om zich heen verdiend om zich verder te ontwikkelen.

Het Dolfinarium is verbaasd dat de Orca Coalitie nog nooit inhoudelijk heeft willen praten over een verhuizing van Morgan naar een groep orka’s in een dierenpark. “Het is hun plan of geen plan terwijl wij alle informatie beschikbaar hebben gesteld en het volledige wetenschappelijke rapport openbaar hebben gemaakt,” aldus Marten Foppen.