featured_header_zoonews.jpg

Bonobo’s slaan bal compleet mis!

2011-08-ZooAntwerpen-SlimsteAap5

Wat een ommekeer! De vijfde competitiewedstrijd tussen de ‘Antwerp Chimps’ en de ‘Mechelen Bonobos’ was opnieuw verrassend. De stand is 3-2 nog altijd in het voordeel van de bonobo’s maar de chimps naderen tot op één punt.

 

‘Mechelen bonobos’ vs ‘Antwerp chimps’
3 - 2

Het lijkt wel of de bonobo’s de competitie even uit het oog verloren zijn. Er viel een grote lekkernij te verdienen, maar ze deden er niet de minste moeite voor. Ze liepen ver om de puzzeltafel heen en leken ontzettend bang voor dat vreemde spel dat op hun eiland hing. Geen enkele bonobo heeft het spel aangeraakt, laat staan gekeken wat voor lekkers er in zat!
Tja, die kans laten de chimps niet zomaar voorbijgaan. Het was de gelegenheid om opnieuw in de competitie te stappen.  We gaan nu van 3-1 naar 3-2 met nog 1 spel te gaan.
 

Chimps opnieuw zelfzeker en strijdvaardig

Ondanks de machtswissel en de daarmee gepaard gaande ruzies, had Tuma wel oog voor het lekkers in de puzzeltafel. Hij speelde zelfverzekerd tot de interne machtsstrijd weer de bovenhand kreeg. Tuma verloor even zijn concentratie, maar keerde in een mum van tijd toch weer terug naar het spel. In een prachtige tijd, slecht 1 minuut en 58 seconden, verwierf hij zijn welverdiende sinaasappel.
 

De eer van de mannen is gered

Niet alleen zette Tuma een toptijd neer, hij redde ook de eer van de mannen in deze hele competitie. Eindelijk nam een man het voortouw. Dit succes voor de chimpansees maakt de hele competitie weer super spannend. De prijzen worden pas uitgedeeld aan de meet en de chimps hebben hun kans op gelijkspel gegrepen. Nog één wedstrijd te gaan, de finale en we weten wie ‘de slimste aap ter wereld’ is.
 

Is de grootste mond altijd de baas?

Tuma is één van de mannelijke chimpansees in Antwerpen die strijdt om de machtspositie voor de toekomst. Die strijd is voorlopig ook nog niet gestreden. Duidelijk is wel dat het smeden van allianties en hier en daar wat manipuleerwerk absoluut noodzakelijk lijkt. Het is vechten, vluchten en verzoenen en heel af en toe wat tijd maken voor een puzzel. Of Tuma de achterban voldoende kan manipuleren om de machtsstrijd te winnen of hij het liever met brute kracht probeert, dat komen we nog te weten. De andere mannetjes zullen zich alleszins niet zomaar gewonnen geven.
 

Ook in de brousse strijden de mensapen elke dag om te overleven.

Ilse Seghers, woordvoerster van Zoo Antwerpen en Planckendael licht toe: "Daarom willen we met deze campagne aandacht vragen voor de broers en zussen van onze mensapen en verzamelen we fondsen tegen bushmeat.  We proberen de harmonie tussen mens en dier te herstellen door de plaatselijke bevolking een alternatief inkomen aan te bieden zoals bijenteelt, cacao of koffie."
 

 
Lees ook op www.deslimsteaapterwereld.be