featured_header_zoonews2.jpg

Ezelspinguïns geboren in Blijdorp

2011-08-Blijdorp

In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zijn 2 ezelspinguïns geboren. Dit is een primeur voor Blijdorp en Nederland! In totaal hebben ze drie eieren gelegd, waarvan er nu twee zijn uitgekomen.

 

Ook 5 eieren bij de koningspinguïns

De ouders hebben de jonge pinguïns meteen onder hun hoede genomen. De ezelspinguïns hebben zelf nestjes gemaakt van kiezels zoals ze dit in de natuur ook gewend zijn te doen. Hierdoor blijven de eieren en eventuele jongen netjes op hun plaats. Sinds 2009 zijn in Blijdorp ezelspinguïns te zien als eerste dierentuin in Nederland. Volwassen Ezelspinguïns kunnen 75 centimeter lang worden en zijn daarmee van gemiddelde omvang. De dieren hebben een witte streep over de top van de kop en een oranje snavel.

Deze snel zwemmende pinguïns delen hun verblijf met de groep koningspinguïns. Die hebben op hun beurt 5 eieren gelegd. In tegenstelling tot de ezelspinguïns, mogen de koningspinguïns hun eieren niet zelf uitbroeden. Die werden door de verzorgers uit voorzorg in de broedmachine gelegd in ruil voor een houten ei. Doorgaans merken de dieren niets van deze wisseltruc en gaan ze gewoon door met broeden. Als de echte eieren in de broedmachine uitkomen, worden de kuikens snel teruggeplaatst bij de ouders die ze dan zelf kunnen opvoeden. Dit trucje passen de verzorgers toe, omdat de eieren van de koningspinguïns meer kans hebben om te sneuvelen dan van de ezelspinguïns. Reden hiervoor is het verschil in broedgedrag: koningspinguïns leggen immers het ei op hun poten en houden het warm onder een huidplooi. Bij het opschudden van de huidplooi of bij het maken van een beweging, raken de eieren wel eens per ongeluk aan het rollen met alle nadelige gevolgen vandien. In de broedmachine zijn ze echter veilig. Als de eieren inderdaad bevrucht zijn (en dat is niet bekend) duurt het nog zo’n 60 dagen voordat er koningspinguïns uit het ei kruipen.

De jonge ezelspinguïns zijn alvast te bewonderen in hun verblijf in de Rotterdamse zoo van Blijdorp.