featured_header_zoonews.jpg

Planckendael begroet baby-giraf

2011-08-Plankendael-giraf

Dierenpark Planckendael verwelkomt een nieuwe bewoner: een baby-girafje. Het tweede jong van giraffenmoeder Diamant is gisteren geboren na een dracht van 15 ½ maand. Het piepjonge kleintje is hoogstwaarschijnlijk een hengstje van om en bij de 60 kilogram.

 

Kersvers babygirafje op de savanne in Planckendael

De verzorgers waren getuigen van een lange, maar vlotte bevalling. Moeder Diamant beviel in alle rust ’s avonds om 22u24 in de stal van de lodge. De weeën begonnen om 16u. Vanaf het moment van de buitenbungelende pootjes om 18u50 tot de uiteindelijke drop duurde het 3 ½ uren. Over het algemeen een redelijk lange giraffenbevalling, maar voor Diamant een felle verbetering tot haar vorige bevalling. Al 20 minuten, na de val van +- 2 meter, stond het jong recht op zijn lange stelten. De jonge giraf wordt op zo’n 1m80 grootte geschat. Met zijn lange, verleidelijke wimpers knippert het de wereld toe. Mama Diamant zoogt het jong in volle overtuiging.

Van zodra het geslacht van het kleintje definitief bevestigd wordt, start een namenpoll op www.planckendael.be . De verzorgers maakten een lijst met 5 mooie, Afrikaanse namen met hun betekenis. Geef jouw voorkeur en kies mee hoe onze jongste telg heet.

2011-08-Plankendael-giraf-nieuwsMannetjes:      

Masamba         = bladeren              
Masego           = zegening
Mulogo            = tovenaar
Mwamba         = sterk 
Mzuri               = ik voel me goed

Vrouwtjes:

Mali                 = rijkdom
Masozi             = tranen
Megara            = parel
Mirembe          = vrede
Munira             = stralend

Je kon hen vanaf deze namiddag al bewonderen in de kleine kraal in Planckendael. Zo wennen ze eerst met hun tweetjes aan een stukje van het savanneperk. De deur van hun stal blijft open zodat ze zelf kunnen kiezen voor een kijkje binnen of een kijkje buiten. Daarna mogen ze stilaan de grote vlakte verkennen.

Samen met zijn of haar 5 familieleden (Sarah, Barbie, Diamant, Karega en het mannetje Baridi) vormen ze een mooie giraffenkudde. De Kaapse elandantilopen, de impala’s en de helmparelhoenders wennen ook aan deze nieuwe bewoner op hun savanne.

Mannetjes worden tot 5,80 meter hoog, vrouwtjes strekken meestal de nek tot 4,30m. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels, net als een muis. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang. Steek de jouwe eens uit en vergelijk!

Op de savanne van Planckendael zagen al vier jongen het licht: Kianga (eerste dochter van Barbie), Mukiri (eerste zoon van Barbie) en Karega (eerste zoon van Diamant). Spijtig genoeg overleed Mukiri op een leeftijd van 3 maanden. Kianga verhuisde inmiddels naar een andere dierentuin om daar de giraffenpopulatie te vergroten en zelf jongen voort te brengen. Ze zijn immers geslachtsrijp vanaf 2 à 2,5 jaar.

Het is belangrijk dat deze Kordofangiraffen zich voortplanten. Er leven waarschijnlijk minder dan 3000 Kordofangiraffen in de natuur. Ze zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200 tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Op die manier willen we het evenwicht terug herstellen tussen mens en dier.