featured_header_zoonews2.jpg

Apenheul verwelkomt unieke apensoort

2011-07-Apenheul-neusaap

Apenheul heeft nieuwe bewoners, en ze zijn vrij uniek te noemen. Nergens in Europa zijn immers neusapen te bewonderen. Apenheul is dan ook in de wolken om de drie mannelijke neusapen Julau (9), Bena (10) en Bagik (9), te begroeten.

 

Neusapen in Apenheul

De drie neusapen hebben hun reis van Singapore naar het frissere Nederland goed doorstaan. Ondertussen ontdekken ze hun nieuwe onderkomen op een rustige manier, zoals het een echte blad-etende aap betaamd. Na een korte wenperiode kunnen de bezoekers van Apenheul hen ook zien.

Het opvallende uiterlijk van de neusapen spreekt zeker tot de verbeelding. Julau, Bena en Bagik zijn drie volwassen mannen, met de karakteristieke grote neuzen en grote buiken. De afgelopen tijd is het binnenverblijf voor de harige heren in orde gebracht. Aan het eiland wordt de laatste hand gelegd. Als de neusapen zo rustig blijven en het zonnetje meewerkt, kunnen ze spoedig ook hun eiland verkennen.

Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Neusapen komen alleen voor op Borneo - waar ze bedreigd worden - en slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Er is nog geen fokprogramma voor deze dieren in dierentuinen. Apenheul wil graag het voortouw nemen in het opzetten van zo’n fokprogramma voor deze soort.