featured_header_zoonews2.jpg

De Antwerpse chimpansees vechten terug!

2011-07-ZooAntwerpen-Siri

De derde competitiewedstrijd tussen de ‘Antwerp Chimps’ en de ‘Mechelen bonobos’ is achter de rug. De stand is nu 2-1. Hoewel deze test moeilijker is voor mensapen dan voor mensen, blijkt voor chimpansee Siri dat oefening kunst baart.

 

‘Mechelen bonobos’ vs ‘Antwerp chimps’ 2 - 1

Siri blijkt deze precisie perfect onder de knie te hebben.  Een precisiegreep is voor mensapen moeilijker maar bij een krachtgreep laten ze de mens dan weer ver achter zich. De vingers van mensapen zijn korter en daardoor moeten ze voor dit spelletje hun vingers dieper buigen.
De lekkere apensnoepjes worden vlot van cirkel naar cirkel gebracht om uiteindelijk in de mond van Siri te belanden en met volle smaak verorberd te worden. Ze walst de negen apensnoepjes zichtbaar zonder moeite en in een recordtijd door het onderuit-spel.

Ondanks haar aanvankelijke interesse voor het spel gaf Djanoa het snel op en zocht haar vertier elders. De groep leidde haar duidelijk af. Haar proiriteiten lagen nu duidelijk niet bij het spel, wat de chimpansees in de kaart speelde en ze de kans gaf een tegenpunt te scoren.

Ook bij het derde spel zijn het de vrouwen die zich in de competitie werpen. Bij de chimpansees rommelt het nog steeds onder de mannetjes. De hiërarchie is nog niet bepaald en de sfeer blijft gespannen, wat de competitie geen goed doet. Toch liet het Siri deze keer onverschillig en zo haalde ze een kostbaar punt binnen.

De strijd is nog niet gestreden. De competitie loopt verder. De spanning neemt toe. Gaan de chimps bij het volgende spel voor een gelijke stand zorgen of nemen de bonobo’s terug een duidelijke voorsprong?

Ook in de brousse strijden de mensapen elke dag om te overleven.
Daarom wil Zoo Antwerpen met deze campagne aandacht vragen voor de broers en zussen van Djanoa en Siri.