featured_header_zoonews.jpg

Serpentarium ontvangt ‘thuisloze’, giftige ratelslang

2011-07-Serpentarium

Op een zandwinningsgebied langs de E19 in Minderhout werd gisteren door een sportvisser een ratelslang gevonden. Deze dwergratelslang of sistrurus cantenatus tergeminus werd door de politie binnengebracht in het Serpentarium van Blankenberge, dat deel uitmaakt van de KMDA (Zoo Antwerpen en Plankendaal). 

 

Sportvisser vindt ratelslang

De ratelslang behoort tot de familie van de groefkopadders. Het gaat om een bijzonder agressief dier dat voornamelijk voorkomt in de Zuid-Westelijke prairies van de USA. In de natuur voeden de dwergratelslangen zich met kleine zoogdieren en hagedissen.

De slang is zeer giftig. Het gif bevat hemotoxines die extreme pijn en zwelling veroorzaken en waardoor weefselafsterving kan optreden. Een beet kan dodelijk zijn voor kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Een serumbehandeling is meestal nodig om het gif te neutraliseren.

De ratelslang is vermoedelijk ontsnapt uit een privécollectie. Nochtans mogen deze dieren in België niet gehouden worden zonder vergunning. Een vergunning die zelden worden verstrekt.

De slang is reeds in de collectie van het Serpentarium te vinden...