2011-07-ZooAntw-SlimsteAap

De apencompetitie tussen de Antwerpse Chimpansees en de Mechelse Bonobo's is gisteren op gang getrokken. Het eerste spelletje bestaat uit nootjes te bemachtigen in een eenvoudig doolhof met rechte wanden. De apen uit Mechelen waren alvast de beste...

Bonobo’s verslaan ruziënde chimpansees!

‘Mechelen bonobos’ vs ‘Antwerp chimps’ 1 – 0
    
Gisteren kon men de allereerste wedstrijd van de apencompetitie online bekijken op www.deslimsteaapterwereld.be. Dit is geen nieuw politiek spel, of een nieuwe sport voor gewezen voetballers, maar een competitie tussen apen uit de Antwerpse Zoo en het Mechelse Planckendael. En zoals dat gaat in sportwedstrijden: er kan er maar één de winnaar zijn. Ditmaal waren ‘Mechelen bonobos’ de besten!

Het eerste spelletje bestaat uit nootjes te bemachtigen in een eenvoudig doolhof met rechte wanden. Er is echter wel wat inzicht en behendigheid nodig om het nootje te pakken te krijgen. Het doel is om zo snel mogelijk 5 noten uit het doolhof te krijgen. Niet eenvoudig als je alleen langs de zijkanten gaatjes hebt waardoor je de noten kan bemachtigen. Bovendien is je enige hulpmiddel een twijgje.

 
Vrouwen eerst

Het is overduidelijk. De mannen delven in deze eerste wedstrijd duidelijk het onderspit. De vrouwen zijn, in beide teams, de eerste die de strijd durven aan te gaan. Voorlopig laten de mannetjes het werk opknappen door hun dames en blijven ze zelf aan de zijlijn zitten. 
Chimpansee Maaike neemt het initiatief en begint ijverig en met een goede techniek naar de noten te vissen. Tot Jamie als kaper op de kust komt en ze al snel de handdoek in de ring gooit. Ze weet dat misschien elke gewonnen noot zal worden afgenomen en dat ziet ze niet zitten.


Sterk staaltje techniek bij de bonobo’s

Bonobo Djanoa start de wedstrijd bijzonder goed. Ze maakt gebruik van twijgen en past die aan door ze te breken of te pletten. Een onverwachte ontwikkeling, want in Afrika gebruiken bonobo’s geen werktuigen, zoals takjes ed. Van chimpansees weten we dat ze dat wel doen. Zij staan er om bekend gebruik te maken van de werktuigen die ze in hun omgeving vinden. 
Het lijkt wel of de bonobo’s het technische spel, lees ‘hoe gebruik ik werktuigen’, van de chimpansees grondig ontleed hebben om hen nadien met hun eigen wapens te verslaan.


Ruzie in het huishouden

Na 10 jaar op de troon is bij de chimpansees een machtswissel aan de gang. Arnold, die tot nu op de troon zat, krijgt concurrentie. Of en hoe dit de wedstrijd zal beïnvloeden, is moeilijk te voorspellen. Mogelijk is dit de reden waarom Maaike haar ijverige poging opgaf toen Jamie  zich bovenop het spel zette. Het is erg belangrijk voor elk dier om de juiste strategische keuzes te maken in functie van hun toekomstige positie in de groep. Zeker in een heftige periode zoals tijdens een machtswissel moeten er strategische keuzes worden gemaakt.

2011-07-ZooAntw-SlimsteAap-nieuws