featured_header_zoonews2.jpg

Mura Mura Territory geopend in Pairi Daiza

2011-06-PairiDaiza

Geen vliegtuig meer nodig om de schatten aan het andere eind van de wereld te ontdekken… Een uitgestrekte ruimte ontvangt U middenin de Australische rimboe en zelfs de draslanden van Nieuw-Zeeland. “Mura Mura Territory” is het nieuwste gedeelte van Pairi Daiza.

Pairi Daiza onthult Oceanië

Bij het verlaten van Madidi, duikt U onder in een groen- gecamoufleerde tunnel, weggestopt onder een wuivende zee van boomvarens. Hier betreedt U terranova Pairi Daiza: Mura Mura Territory. Mura Mura of “het tijdperk der Dromen” is het kernthema van de Australische Aboriginal-cultuur: “Mura Mura” is hun verklaring van het Leven.

2011-06-PairiDaiza-nieuws1Een nieuwe wereld opent zich voor u: men ontscheept te midden van de Australische rimboe, een reusachtige volière van 42m op 10m, met parkieten en kaketoes, de gevleugelde nationale trots van Australië. Het woongebied is extreem droog en weerspiegelt de Australische “outback”, deze fascinerend roodgekleurde horizonten met hier en daar een zeldzame boerderij en uiterst schaarse begroeiing. Vergeet niet de vogels te voederen met de daartoe voorbeschikte granen en zaden. Momenteel nog wat schuw zullen ze zich binnen de kortst mogelijke keren aanpassen aan deze begeerde extraatjes.

Vanuit de volière arriveert men op de tweede biotoop: dit is de thuisbasis van de reuzenkangoeroes. Van op de loopbrug maakt men kennis met de volle glorie van dit Australisch-symbolische wereldwonder. Ook de plantengroei is niet te versmaden met de “black boys”. Hun zwarte stam is eigenaardig bezet met fel-groene stekels en deze planten hebben een enig uitzonderlijke eigenschap: ze weerstaan aan elke vorm van bosbrand.

2011-06-PairiDaiza-nieuws2Alvorens af te stevenen op de Australische hoeve, hou even halt bij de hoogst geheimzinnige toegang tot de mijn, met verblindend schitterend half-edelgesteente.

Via een sas bereikt U Nieuw-Zeeland. De schat aan boomvarens is kenmerkend voor het land maar komt tevens voor, onder aanverwante soorten, in het noorden van Australië (Queensland) en het zuidelijk gelegen Tasmanië. Met een voorgeschiedenis die terug gaat tot de verre prehistorie hebben deze planten hun oorsprong in het Jura-tijdperk. Een decor Jurassic Park waardig, herbergt de kasuaris (een primitieve loopvogelsoort afkomstig uit Noord-Australië en Nieuw-Guinea), de wallabies en de bekendere emoe. Een authentieke Maori-sfeer wordt gecreëerd door de aanwezigheid van origineel beeldhouwwerk.