featured_header_zoonews.jpg

Aquatopia adopteert 2 zeeschildpadden

2011-06-Aquatopia

Sansbecco & Mabouche zijn twee verminkte zeeschildpadden die momenteel in een opvangcentrum in Napels (Italië) verblijven. Beide zeewezens zijn zogenaamde karetschildpadden. De karetschildpad is een zeldzame diersoort die steeds afhankelijker wordt van bescherming.

Verminkte zeeschildpadden op weg naar Antwerpen

Sansbecco & Mabouche zijn twee verminkte zeeschildpadden die momenteel in een opvangcentrum in Napels (Italië) verblijven. Beide zeewezens zijn zogenaamde karetschildpadden. De karetschildpad is een zeldzame diersoort die steeds afhankelijker wordt van bescherming. De status van deze schildpad op de Rode Lijst van de IUCN is daarom kritiek (CR of critical).

Beide dieren hebben geen onderkaak meer. Deze werd weggehaald nadat ze bleven hangen aan een vishaak van langelijnvissers. Anders dan hun soortgenoten in het opvangcentrum, kunnen Sansbecco en Mabouche niet meer vrijgelaten worden in open zee. Ze zouden het niet overleven zonder onderkaak. Aquatopia besloot de twee onfortuinlijke zeeschildpadden daarom te adopteren en een aangenamere thuis te geven.

De voorbereidingen om de dieren van Napels naar Antwerpen te krijgen, zijn al weken bezig. Alles is zo goed als klaar om de dieren op te vangen. Sansbecco & Mabouche hadden al in Aquatopia moeten zijn! Maar de administratieve procedure duurt langer dan gedacht. En ondertussen zitten Sansbecco & Mabouche al meer dan 2 jaar in hun kleine, tijdelijke bassin in Napels.
Volgens de laatste berichten zullen de dieren in de loop van september in Aquatopia toekomen. In afwachting kunnen bezoekers spelenderwijs alles leren over de zeeschildpad.

Sansbecco is een vrouwtje, met een schild van ca. 80 x 72 cm groot, weegt 72,7 kg en ca. 35 jaar. Mabouche heeft een schild van ca. 64 x 58 cm groot, weegt 27,7 kg en is ca. 13 jaar. Mabouche is nog te jong om te kunnen vaststellen of het een vrouwtje of een mannetje is. Hij/zij heeft net als Sansbecco geen onderkaak en heeft een litteken op haar schild van een aanvaring met een propeller.

Omdat ze hun onderkaak missen, moeten Sansbecco en Mabouche met de hand gevoederd worden en hebben ze aangepaste voeding nodig. Eens de dieren in Aquatopia zijn, zullen ze tijdens hun acclimatisatieperiode getraind worden in het aannemen van voedsel van de aquaristen. Deze periode kan een aantal weken duren, daarom zal Aquatopia tijdens de gewenning van de zeeschildpadden op vaste tijden bezoekers toelaten achter de schermen om Sansbecco en Mabouche al te bewonderen. Uiteindelijk zullen de twee te zien zijn in het grote haaienaquarium van Aquatopia.

2011-06-Aquatopia-nieuws