featured_header_zoonews2.jpg

Verpleegsterhaai overleden in Aquatopia

2011-03-Aquatopia

In het Antwerpse Aquatopia, het aquarium aan het Radisson Blu Astrid Hotel, viel deze week spijtig nieuws te rapen. Eén van de drie verpleegsterhaaien van Aquatopia is gestorven. De doodsoorzaak is een septische shock op de organen na een ontsteking in de mond.

Aquatopia verliest één van haar blikvangers

In het Antwerpse Aquatopia, het aquarium aan het Radisson Blu Astrid Hotel, viel deze week spijtig nieuws te rapen. Eén van de drie verpleegsterhaaien van Aquatopia is gestorven.

De doodsoorzaak is een septische shock op de organen na een ontsteking in de mond. De aquaristen en dierenarts Luc Lambrechts hebben al het nodige gedaan om het dier te redden, maar de ontsteking was reeds ver gevorderd in de lever en nieren, twee levensnoodzakelijke organen.

De verpleegsterhaai was al van bij de opening van Aquatopia in 2003 één van de blikvangers. Momenteel kan men nog een mannelijke en vrouwelijke verpleegsterhaai in het haaienaquarium komen bewonderen.

Verpleegsterhaaien worden 3 tot 4 meter groot, met een gewicht dat tot ruim 150 kilogram kan oplopen. De verpleegsterhaai is herkenbaar aan zijn grijze kleur, zijn twee rugvinnen staan relatief dicht bij elkaar en zijn achteraan op de rug terug te vinden. Men vindt deze roofvis voornamelijk aan de Westkust van Afrika en rond Amerika. Ze rusten graag op de zandbodem. Ze zijn meestal ongevaarlijk voor de mens, maar net als elk ander dier durft ze zich toch stevig afbijten bij enige vorm van bedreiging.