featured_header_zoonews2.jpg

Girafje Planckendael krijgt naam

2011-03-Planckendael-Giraf

De jongste bewoner van de savanne in Planckendael heeft een naam: Mukiri. Bijna 6000 mensen brachten via de website van Planckendael een stem uit op het voorkeurslijstje van de verzorgers. Dit jaar beginnen alle namen van de borelingen met een M.

Pasgeboren girafje Planckendael luistert naar Mukiri

De jongste bewoner van de savanne in Planckendael heeft een naam. Bijna 6000 mensen brachten via de website www.planckendael.be een stem uit op het voorkeurslijstje van de verzorgers. Dit jaar beginnen alle namen van de borelingen met een M. Voor de giraffen weerklinken er mooie, betekenisvolle Afrikaanse namen.

De naam Mukiri, wat ‘stilte’ betekent, kreeg de meeste stemmen achter zich. Met 1633 (27,7%) won hij nipt van Masego.

- Mukiri = de stilte 27.7%
- Masego = zegening 25.8%
- Mwamba = sterk 23.7%
- Mandondo = druppel 16.7% 
- Masomakali = scherpe blik 6.1%

Het giraffenstiertje werd op 10 januari geboren en huppelt bij mooi weer buiten op de savanne. Samen met zijn 6 familieleden (Sarah, Barbie, Diamant, Kianga, Karega en het mannetje Baridi), de Kaapse elandantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders zorgt hij voor extra leven op de savanne.

“Het is een nonchalante durfal. Hij trekt zich niet veel aan van de andere dieren op de savanne. Naar de verzorgers is hij soms zelfs al een beetje frank. Het is een prachtig dier met veel pit en een levendig karakter.”, aldus de hoofddierenverzorger Bruno.

Tijdens zijn verkenningstochtjes waagt hij zich af en toe al eens aan een groen takje, een blad kool of een appel. Hij blijft natuurlijk nog bij mama Barbie zuigen en zal dit nog blijven doen tot hij een maand of acht is. Mukiri is een mooie en grote baby. Hij meet al dik 2 meter. Per week groeit hij een goede 2 cm, om per jaar een meter extra de nek uit te steken. Nog een paar jaar en hij heeft zijn einddoel van 5 meter als volwassen mannetje bereikt, gemiddeld een meter groter dan de volwassen vrouwtjes.

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200 tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Zo konden we € 12 000 schenken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Op die manier herstellen we een beetje de harmonie tussen mens en dier.