featured_header_zoonews.jpg

Zoo-primeur bij de pijlstaartroggen

2011-03-ZooApen-Rog

In Zoo Antwerpen is een grijze pijlstaartrog bevallen, de zogenaamde Neotrygon kuhlii. De Antwerpse zoo is hiermee één van de eerste dierentuinen in Europa die hierin slaagt. Mama rog is bijna 5 maanden zwanger geweest.

Pijlstaartrogje geboren in het aquarium van ZOO Antwerpen

In Zoo Antwerpen is een grijze pijlstaartrog bevallen, de zogenaamde Neotrygon kuhlii. De Antwerpse zoo is hiermee één van de eerste dierentuinen in Europa die hierin slaagt. Mama rog is bijna 5 maanden zwanger geweest.

Sinds kort is er voor het eerst een kweekprogramma voor de roggen opgesteld. Achteraan in het aquarium zijn moeder en vader rog terug te vinden. Het paren gaat er bij roggen nogal hevig aan toe. De man bijt zich immers vast in het vrouwtje en bevrucht haar met één van zijn claspers, dit is een soort penis.
Het kleintje is volledig ontwikkeld wanneer het geboren wordt en meet 10 cm. De ouders zo’n 65 cm in doormeter. Het heeft net als de volwassen vissen kleine blauwe vlekjes op de huid die iets feller worden naarmate het groter wordt. Ze vormen een ideale camouflage wanneer ze op een zanderige bodem liggen. Het jonge diertje zal achter de schermen aansterken met garnalen en aardwormen tot het wat groter is om te pronken voor het publiek.

De natuurlijke habitat van deze rog is het zoute water van de Indische en westelijke Stille Oceaan. Hij leeft er op zandige bodems in de buurt van koraalriffen of rotsige riffen. Als maaltijd verkiest hij krabben en garnalen. In de Zoo staan er ook nog mosselen, kokkels, stukjes inktvis en plankton op het menu. Pijlstaartroggen kenmerken zich door de lange, zweepachtige staart met daarop een lange giftige stekel. Een steek hiervan kan voor een mens ontzettend pijnlijk zijn.
De grootste soorten kunnen tot 4 meter breed worden. Ze ademen in door het water langs de gaatjes naast hun ogen te stuwen naar de kieuwspleten aan de onderkant van de schijf.

2011-03-ZooApen-Rog-news

In het ZOO-aquarium vind je ook nog enkele andere rogsoorten.
De blauwgespikkelde pijlstaartroggen floreren in het tropische zeewater. Deze soort is bedreigd door grootschalige visserij en vernietiging van koraalriffen. Wel 7 pauwoogstekelroggen verkiezen het zoete water. Enkel kaaimannen en grote vissen zijn in Zuid-Amerika hun vijanden. In het koude zeewater zwemmen stekelroggen die als enige verschillende stekels op hun rug, buik en staart torsen die totaal ongevaarlijk zijn. Ook de golfrog verkiest koud zeewater. Beide soorten zijn bedreigd door overbevissing met sleepnetten.