2011-02-Marineland

Het is dezer dagen een beetje koffiedik kijken voor het Amerikaanse Marineland, waar de nieuwe directie blijkbaar met allerlei hints en tips de bezoekers wil informeren over nieuwigheden en veranderingen, zonder concreet in details te treden.

Plannen Georgia Aquarium met Marinaland zijn vaag

Het is dezer dagen een beetje koffiedik kijken voor het Amerikaanse Marineland, waar de nieuwe directie blijkbaar met allerlei hints en tips de bezoekers wil informeren over nieuwigheden en veranderingen, zonder concreet in details te treden.

Het beroemde Georgia Aquarium in Atlanta kocht het dolfijnenpark Marineland voor zo’n slordige $ 5,7 miljoen. Voor de aankoop van het 73-jarige waterpark hadden beiden al een joint venture opgezet via de Dolphin Conservation Field Station in Marineland. Het cenrtum bestudeert het leven van zeezoogdieren aan de kusten van Georgia en Noordoost-Florida. Bovendien redt de organisatie ook dolfijnen om ze nadien opnieuw in de vrije natuur uit te zetten.

David Kimmel, CEO en voorzitter van Georgia Aquarium, vertelde afgelopen week nog dat hun eerste taak is om het bestaande dolfijnen-reddingscentrum verder uit te breiden. "De samensmalting is haast natuurlijk voor ons.", aldus een filosofische Kimmel. "Het plan is om het huidige Marineland verder te blijven verbeteren."

Marineland werd in 1938 opgericht voor de film studio’s om in de mogelijkheid te zijn om onderwateropnames te maken. Pas in de loop van de jaren ’50 werd het park omgevormd tot een themapark van zeezoogdieren. Het watergedeelte specialiseerde zich in het onderzoek naar dolfijnen en in het behoud van deze zeezoogdieren. Het grote probleem van het park was om toeristen aan te trekken. Met de naam van Georgia Aquarium hoopt men alvast de mensen naar het marine pretpark te kunnen lokken.
Aan de andere kant zal Marineland omwille van haar goede ligging aan de oceaan ook dienen als een soort hub voor Georgia Aquarium. Drie van de vier manta roggen werden immers gevangen voor de kusten van Georgia.

Ook in Georgia Aquarium zullen er enkele fundamentele zaken veranderen, zoals het vervangen van water en het moderniseren van de elektrische apparaten. Het zal leiden tot een groot verschil dat zelfs de dieren zullen merken. Daarnaast is er ook de nieuwe dolfijnenshow in het grote complex.
 
Net als Georgia Aquarium zal ook Marineland een non-profit park worden. Dit heeft het voordeel dat donaties fiscaal aftrekbaar zijn…