featured_header_zoonews2.jpg

Aardvarken in Antwerpse Zoo geboren

2011-01-ZooAntw

Er is een aardvarkentje geboren in het nocturama van de Zoo van Antwerpen! Het nachtdiertje ziet eruit als een vreemd buitenaards wezentje met zijn roze velletje vol rimpeltjes en zijn grote oren en lange snuit.
 

Piepklein aardvarkentje verkent de Zoo

Er is een aardvarkentje geboren in het nocturama van de Zoo van Antwerpen! Het nachtdiertje ziet eruit als een vreemd buitenaards wezentje met zijn roze velletje vol rimpeltjes en zijn grote oren en lange snuit. Vermoedelijk is het een mannetje dat 17 januari in de nestbox ter wereld kwam. Nu is het alle hens aan dek om het jong groot te brengen.

Het jonge diertje wordt aangelegd bij de moeder en bijgevoederd indien nodig. De verzorgers doen hun uiterste best. Toch was het kantje boordje. De eerste 2 dagen kwam het jong goed bij. Maar op dag 3 en 4 zag het er even slecht uit voor het jong. Zijn gewicht was tot net boven het geboortegewicht gedaald. Met extra glucose hebben de verzorgers de conditie van het diertje kunnen stabiliseren. Sinds zondag drinkt het jong zowel bij mama als uit flesjes bij de verzorgers. De moedermelk wordt afgekolfd als het jong zelf niet voldoende zuigt en wordt bijgevuld met puppymelk voor de broodnodige energie.

Vorig jaar kreeg hetzelfde vrouwtje Curly ook een jong dat ondanks alle goede zorgen slechts 6 dagen leefde. Het probleem lag toen ook bij het zogen dat maar niet lukte. Daarom werden dit keer extra voorzorgen genomen en was er al een kraamkamer in gereedheid gebracht. De temperatuur in dit couveusenestje kan tot 25 graden opgevoerd worden en de luchtvochtigheid is 65%. Voorlopig wordt deze niet gebruikt en blijven moeder en jong samen. Er wordt voorlopig 24u op 24u toezicht gehouden zodat Curly haar jong niet per ongeluk kan verpletteren of verwonden. Aardvarkens blijken nonchalant om te gaan met hun jongen zodat ze vaak sterven aan kneuzingen. De toestand wordt dag per dag geëvalueerd. We blijven natuurlijk wel hopen dat Curly het zelf allemaal verder aankan.

Vanaf het eerste verblijf van aardvarkens in de Zoo in 1957 zijn er slechts negen geboortes geteld. Er leven 32 aardvarkens in Europese dierentuinen. Je kan aardvarkens in de natuur moeilijk bewonderen, omdat ze een verborgen, nachtelijk leven leiden. Aardvarkens zelf zijn niet bedreigd, maar hun bestaan is belangrijk voor andere Afrikaanse dieren zoals hyena’s en wrattenzwijnen. Deze dieren gebruiken de holen, door aardvarkens gegraven, als schuilplek.

Een groot probleem voor Professor Ganswindt van de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika) die onderzoek doet naar de hormonen bij aardvarkens om zo meer te weten te komen over hun voortplanting. Hij kan immers onmogelijk meststalen nemen van dieren in Afrika. Hij vindt ze gewoonweg niet. Daarom werkt hij samen met 4 dierentuinen, waaronder ZOO Antwerpen om meststalen te verzamelen en te onderzoeken. Zo helpen we mee met onze eigen dierentuinpopulatie om de kennis over aardvarkens in Afrika te vergroten en hiermee de populatie in de natuur te behouden.