featured_header_zoonews.jpg

Het nieuwe jaar begint goed in Planckendael

2011-01-Planckendael-Giraf

Planckendael luidt het nieuwe jaar met toeters en bellen in! De savanne heeft er een piepjonge bewoner bij. Kersverse moeder Barbie koestert haar kalfje van nog geen dag oud dat iedereen kan bekijken in de warme stal vanuit de lodge.

Babygirafje geboren na vrije val van 2 meter!

Planckendael luidt het nieuwe jaar met toeters en bellen in! De savanne heeft er een piepjonge bewoner bij. Kersverse moeder Barbie koestert haar kalfje van nog geen dag oud dat iedereen kan bekijken in de warme stal vanuit de lodge.

Het hengstje zag gisteren rond 15u het levenslicht. Eerst bungelden twee voorpootjes naar buiten, dan volgde het kopje en ging het reuzesnel. De eigenlijke geboorte duurde 2u en 15 minuten, een mooi gemiddelde. Drooglikken door de mama en na 30 minuten wankelde het diertje al op zijn stekkebeentjes. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en zoogt lekkere warme melk. Zijn vacht is eerder licht van kleur en hij is groot (1,90m en zo’n 60 kilo) met sierlijke wimpers als kers op de taart. 
Nu gaan we samen met jullie op zoek naar een mooie Afrikaanse naam met een M.
De verzorgers maakten alvast een voorkeurslijstje op www.planckendael.be. Stem tot eind januari mee op jouw favoriet.

De geboorte is een ware recordprestatie want het diertje maakte een val van zowat 2 meter om heel snel op de ranke pootjes te staan. Het is voor Barbie haar tweede jong dat ze op de savanne ter wereld brengt. Begin 2009 kwam haar eerste dochter, Kianga, ter wereld. De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden. Mannetjes worden tot 5,30 meter hoog, vrouwtjes strekken meestal de nek tot 4,30m. Ze zijn de grootste dieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels, net als een muis. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.

Deze sierlijke verleidingskracht zal in de lente buiten huppelen op de savanne samen met zijn 6 familieleden (Sarah, Barbie, Diamant, Kianga, Karega en het mannetje Baridi), de Kaapse elandantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

2011-01-Planckendael-Giraf-news

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200 tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking.

De toekomst is alvast uitdagend: in de Zoo wordt in 2011 het lintje doorgeknipt van het nieuwe leeuwenperk met vosmangoesten en stokstaartjes, en natuurlijk leeuwen. In Planckendael gaat het sierlijk, pasgeboren girafje menig hart doen smelten.