featured_header_zoonews2.jpg

Een lach en een traan bij giraffen Planckendael

2010-11-Planckendael-Giraf

Afgelopen week moesten de verzorgers van Dierenpark Planckendael en vooral hun dierenarts zowat het moeilijkste doen wat er hen in hun loopbaan te doen staat: één van de dieren moest uit haar lijden verlost worden. Het betrof in dit geval omagiraf Maji: na een vermoedelijke valpartij waarbij Maji wellicht een heup uit de kom had, werd de giraf nooit meer de oude.

Omagiraf Maji is niet meer

Afgelopen week moesten de verzorgers van Dierenpark Planckendael en vooral hun dierenarts zowat het moeilijkste doen wat er hen in hun loopbaan te doen staat: één van de dieren moest uit haar lijden verlost worden. Het betrof in dit geval omagiraf Maji: na een vermoedelijke valpartij waarbij Maji wellicht een heup uit de kom had, werd de giraf nooit meer de oude. Ze mankte aanzienlijk en kon haar hele linkerkant niet meer gebruiken.
Op die manier kon ze ook niet meer deftig slapen noch eten en werd ze compleet lusteloos en zelfs apathisch. Ze had geen dierenleven meer. Het hele team nam de weloverwogen beslissing om haar te laten inslapen.


Levenscyclus bij de giraffen
Onze oudere dame kreeg de gezegende leeftijd van net geen 26 jaar. Giraffen in dierentuinen ronden meestal de mooie kaap van 20 jaar. Maji kenmerkte zich als een rustig moederfiguur en woonde 22 jaar in Zoo en Planckendael. Ze schonk het leven aan 6 jongen: Sarah, Vincent, Xsina, Zoë, Barbie en Diamant. Sinds 2008 bewoonde oma Maji samen met haar 3 dochters (Sarah, Barbie en Diamant), kleindochter Kianga, kleinzoon Karega en het mannetje Baridi de savanne in Planckendael. Met het heengaan van Maji telt de giraffenfamilie in Planckendael nu nog 6 lange leden.

Een van haar dochters, giraf Barbie, schenkt het dierenpark nabij Mechelen hopelijk binnenkort nieuw leven. Ze is drachtig van haar tweede jong. Begin 2009 kwam haar eerste dochter, Kianga, ter wereld. Wordt het dit keer een “kerstekindje”? In dat geval wordt een mooie Afrikaanse naam met een de letter L gezocht. Of knallen ze het nieuwe jaar tegemoet om haar tweede jong te verwelkomen? In dat geval krijgt de boreling een naam die begint met de letter M.
De verzorgers maken een voorkeurslijstje op dat je vanaf de geboorte terug vindt op de website van het park.

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200 tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Zo kon Planckendael 2 maanden geleden € 12 000 schenken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo wordt een stukje de harmonie tussen mens en dier hersteld.