featured_header_zoonews2.jpg

Toekomst Diergaarde Blijdorp in het gedrang

2010-07-Blijdorp

Vandaag, woensdag 3 november, gaat Blijdorp op de barricades staan bij het Stadhuis aan de Coolsingel Rotterdam. Tijdens de commissievergadering van Jeugd,Onderwijs, Cultuur en Sport van 27 oktober jl. wordt een motie van CDA, PvdA, VVD en D66 behandeld over de terugschroeving van de subsidie.

Actie om 12u45 voor voortbestaan van Rotterdamse zoo

Vandaag, woensdag 3 november, gaat Blijdorp op de barricades staan bij het Stadhuis aan de Coolsingel Rotterdam. Tijdens de commissievergadering van Jeugd,Onderwijs, Cultuur en Sport van 27 oktober jl. wordt een motie van CDA, PvdA, VVD en D66 behandeld over de terugschroeving van de subsidie. Uit de motie blijkt dat deze coalitiepartijen vasthouden aan het kortings-voorstel van het college: afbouwen van de subsidie van 4,5 miljoen euro nu naar 800.000 euro in 2015...

Maar de partijen doen ook een handreiking met het verzoek aan het college “om nauw met Blijdorp samen te werken om de opgelegde bezuinigingen ‘zacht te laten landen’. Blijdorp ziet hierin ruimte tot nader gesprek en onderhandeling anders staat voor de Diergaarde zonder twijfel vast dat zij reeds vanaf volgend jaar in grote financiële problemen zal komen. Onder de voorgestelde kortingsregeling kan Blijdorp namelijk onmogelijk behouden blijven.


Commerciële instelling? NEE!

In de motie wordt geheel onverwacht Blijdorp tot ‘succesvolle commerciële instelling’ gebombardeerd. De Diergaarde heeft met grote verwondering kennis genomen van deze onjuiste typering.
Blijdorp is namelijk als Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde al sinds jaar en dag een erkende ‘not-for-profit’ instelling! Dus zonder winstoogmerk en met ideële doelen op het gebied van recreatie, educatie en toegepast onderzoek.


Succesvol ten onder? NEE!

Blijdorp is wel een succesvolle instelling die zeker ook commerciële activiteiten ontplooit, maar wel binnen de randvoorwaarden van de Stichting. Het succes van de Diergaarde komt dan ook vooral tot uiting in de grote aantallen bezoekers die Blijdorp ontvangt en niet in commercieel resultaat. De financiële bijdrage van de Gemeente Rotterdam maakt(e) dit succes mede mogelijk en hiermee is de exploitatie sluitend. Zonder die steun sluit de begroting bij lange na niet meer en gaat de Diergaarde zonder meer failliet. Blijdorp heeft sterk het gevoel dat dit laatste niet wordt onderkend, wellicht vanwege het ‘succesvolle imago’ van de Diergaarde dat zich op deze wijze tegen haar keert.


Blijdorp gaat actie voeren op woensdag 3 november

Vrienden, fans en medewerkers van Diergaarde Blijdorp gaan woensdag 3 november om 12.45 uur voor het Stadhuis op ludieke wijze duidelijk maken dat ‘Blijdorp moet blijven!’. Doe mee & kom ook woensdag 3 nov. naar het Stadhuis aan de Coolsingel Rotterdam.

En er gaan meer acties volgen...

Kun je niet komen? Zet je poot voor Blijdorp en teken NU de petitie!