2010-10-ZooAntwerpen

Rode kuiven, blauwe kopjes, zwarte donsjes, slanke dames: de Zoo kreeg recent baby’tjes in alle soorten en gewichten. Gaande van roelroels tot blauwkopara's, al steelt de baby-lori misschien wel alle aandacht...
 

Veel, waardevol en schattig: baby's in de Zoo

Rode kuiven, blauwe kopjes, zwarte donsjes, slanke dames: de Zoo kreeg recent baby’tjes in alle soorten en gewichten. 

Gevederde topprestatie

2010-10-ZooAntwerpen-nieuws
Foto: Marco Bastiaens

Wel negen roelroels maken de Aziëvolière in de Zoo onveilig. Deze gekuifde bospatrijsjes crossen door de dichte bosjes. Ze scharrelen tussen de struiken op zoek naar insecten en wormen. Ook bessen en zaden staan op hun dieet. De ouders maken een kunstig nest met enkel een opening aan de voorzijde. Door deze “voordeur” komen er na ongeveer 18 dagen meestal 4 tot 6 jonge kuikentjes piepen. Negen is dus een heuse prestatie.

Roelroels leven in kleine groepjes en vormen een paartje voor het leven. Het mannetje is eerder blauwgroen van kleur en vooral herkenbaar aan een grote rode kuif. Het vrouwtje mist de kuif en heeft iets minder sier met een groen verenkleed. In de natuur vind je ze op de eilanden Borneo en Sumatra en nu dus in klein formaat in de Zoo. 
 
In de nursery van het vogelgebouw zitten er bovendien 2 buffontoerako’s van 1 week oud. Ze worden met de hand groot gebracht samen met 3 blauwkopara’s die al bijna zelfstandig kunnen eten. Blauwkopara’s komen voor in Peru, Bolivia en Brazilië waar hun aantal drastisch afneemt. De kap van het regenwoud en de illegale handel in deze prachtige vogels is hiervoor verantwoordelijk.

Schattige slanke lori
Eind augustus kreeg het kweekkoppeltje slanke lori’s er een jong bij. Mama Mahare en papa Bonito zetten hun tweede telg op de wereld en zitten rustig in de bomen. Het jonge diertje hangt stevig aan de buik bij de moeder, bijna niet zichtbaar. Maar nu het jong zo’n 2 maanden oud is, parkeert ze haar jong af en toe eventjes om te smikkelen van appels, bananen, gekookte wortel en komkommer. Ook van een smakelijk insect zoals een sprinkhaan, een krekel of een wandelende tak kan ze genieten. Ze hebben grote ogen en lange, smalle ledematen. Slanke lori's zijn nachtactieve dieren die het grootste deel van de dag slapend, opgerold op een tak, doorbrengen. Deze diertjes met zuignapjes aan hun poten vind je in de Zoo daarom ook in het nachtdieren-verblijf. In Zuid-Azië zijn ze bedreigd door houtkap en souvenirjagers voor de verwerking in traditionele medicijnen.