Chrysantenfestival in Kasteeltuinen Arcen

Chrysant staat centraal

Het tuinseizoen loopt zowat ten einde; dat is meteen het startsein voor Kasteeltuinen Arcen om haar bezoekers nog te overdonderen met een kleurrijk Chrysantenfestival en een feeëriek sprookjesachtig evenement Enchanted Gardens.

20161013 Arcen Chrisant180Vanaf 15 oktober staat de chrysant centraal in Kasteeltuinen Arcen. Deze bloem die bij ons vaak gelinkt is aan Allerheiligen is één van de laatste bloeiers van het jaar. In België en Nederland wordt deze kleurrijke bloem sterk ondergewaardeerd: al te vaak wordt de bolchrysant geassocieerd als grafplant.

Gelukkig is de chrysant sinds enkele jaren weer bezig aan een comeback en ontdekken ook hedendaagse arrangeurs en bloembinders de vele bijzondere variëteiten van deze plant: daardoor is het perfect mogelijk om creatief een bijzonder kleurenpalet samen te stellen. De kleurrijke composities gemaakt met bijna 10.000 bolchrysanten worden ondersteund door een grote variëteit aan heideplanten. Kwekers hebben alvast een veelheid aan nieuwe variëteiten gecreëerd waarvan een aantal nieuwe soorten speciaal zijn gekweekt voor het Chrysantenfestival.

In het Kasteel is er tevens een herfstbloemenshow te bewonderen. Het designteam van MarkHark en het bloementeam van Kasteeltuinen Arcen staan garant voor een spectaculaire florale show. Ook hier wordt volop gebruik gemaakt van chrysanten en heideplanten. Deze chrysanten zijn ter beschikking gesteld door de Nederlandse snijchrysantenkwekers verenigd in de Stichting Chryson.

In een bijzonder project wordt momenteel gewerkt aan de grootste bolchrysant ter wereld van meer dan 6 meter doorsnede. Het object is opgebouwd met de bolchrysant “Primo Pistache”, een nieuwe soort bolchrysant met een lichtgroene kleur. Deze plant maakt deel uit van de Belgian Mums, de variant die door het hele park gebruikt wordt voor de tientallen arrangementen.

In Japan is de chrysant trouwens een heilige bloem met een heldenstatus; een symbool voor lang leven en staat verder voor nobelheid, trouw en eerlijkheid...

20161013 Arcen Chrisant180 DeusserPortret van Professor Deusser uit honderden heideplanten
Professor August Deusser was kunstschilder en de laatste bewoner van Kasteel Arcen. Enkele van zijn werken hangen sinds enkele jaren weer in het Kasteel. Tijdens het herfstevenement zal een zelfportret worden uitvergroot en vervaardigd met heideplanten. Deze prachtige variaties aan heideplanten ofwel calluna’s komen uit het Duitse grensgebied en worden beschikbaar gesteld door Europlant Canders en Florifair. Het portret van Professor Deusser is te zien in het Amfitheater van het park en is bijna 20 m² groot.

Gelijklopend met het Chrysantenfestival, van 15 oktober t/m 6 november, opent Kasteeltuinen Arcen haar poorten ook in de avonduren voor de tweede editie van het evenement Enchanted Gardens.
Bezoekers beleven het veelzijdige bloemen- en plantenpark op een heel andere manier en maken een sprookjesachtige, met kaarsen verlichte wandeling waarbij zich een bijzonder spel van licht en klank ontvouwt. De grote vijver bij de Casa Verde is halverwege de route het unieke decor van een spectaculaire lasershow.

   

Praktisch over Chrysantenfestival en Enchanted Gardens
Vanaf zaterdag 15 oktober t/m zondag 6 november.
De tuinen zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
De avondopenstelling zijn van 18.00 uur tot 22.00 uur.
Dagkaart ook voor de avond geldig! 

Gasten die het park overdag bezoeken om de bijzondere herfstkleuren te bewonderen hebben ook toegang tot het avondprogramma.
Tussendoor kunnen bezoekers in het Koetshuys genieten van een smakelijk herfstbuffet met verse soepen, stoofpotjes, ovenschotels en hartige seizoen nagerechten. Alleen een avondwandeling met een buffet is natuurlijk ook zeer aan te bevelen. 
Leuk voor groepen, met het gezin of met vrienden.

Meer info op: http://kasteeltuinen.nl/