Het Dolfinarium in Harderwijk is de enige plek in Nederland waar je nog dolfijnen kunt aantreffen. Het park staat erom bekend een enorme collectie aan zeezoogdieren te huisvesten.

20160925 Dolfinarium180Het Dolfinarium opende in 1965 haar deuren. Twee jaar voordien hadden twee broers, Frits en Coen den Herder, een speeltuin. Frits was gek van zeezoogdieren en tussen 1963 en 1965 verzamelde hij een aantal van die dieren. Hij bouwde in Harderwijk een zomer- en winterverblijf voor hen. In 1965 konden mensen betalen om deze verblijven en de dieren te bewonderen. Het Dolfinarium startte met vier dolfijnen en vijf zeeleeuwen, waarmee shows werden gegeven. Vanaf het begin kwamen er veel bezoekers: dit was een echt succes. Omwille van het mindere weer in de Lage Landen, werd besloten om een groots overdekte showruimte te bouwen, het ‘DolfijndoMijn’, dat het levenslicht zag in 1969.

Ondertussen is het Dolfinarium in Harderwijk uitgegroeid tot een bijzonder populair dierenpark. Dankzij de ruime geschiedenis van het park, heeft het park een enorme eravring kunnen opbouwen wat betreft het onderzoek naar de zeezoogdieren en het waken over hun welzijn. Niet voor niets zijn liefde, passie en respect voor de dieren belangrijke sleutelwoorden.

Voor de bezoekers is het vooral kennismaken met dieren, die men niet vaak meer in dierenparken aantreft. Door middel van shows, demonstraties en eduscatieve presentaties, wil men de bezoekers dichterbij de dieren brengen. 

De publiekstrekker is zonder enige twijfel de dolfijnenshow Aqua Bella in het DolfijndoMijn, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen op een wereldreis. Maar ook de zeeleeuwen stelen graag de show. Zij doen dit in het bijzonder leuke "Avontureneiland en het Magische Amulet". Eén van de sterren in het park zijn zonder twijfel de walrussen. Tijdens de 15 minuten durende Snor(rrr)show krijgen de mensen meer inzicht over deze fascinerende zeezoogdieren. 

Verder zijn er talrijke lagunes en verblijven voor uiteenlopende zeezoogdieren, denk maar aan de bruinvissen (soms ook wel eens de Hollandse dolfijn genoemd), de Stellerzeeleeuwen, de Zeehonden en de Dolfijnen die in de Dolfijnendelta verblijven...
Bij het roggenrif kunnen de bezoekers haaien en roffen aantreffen. Er zijn ook enkele andere aquaria terug te vinden. Avontuurlijk is dan weer het pad doorheen de Krabbenkust.
Mocht je nog niet genoeg krijgen van shows, dan is er het Theater Zeezicht met de voorstelling "Schatten van de Zee".

Het is ook mogelijk om de dolfijnen en de walrussen onder water van dichterbij te zien.
Het park biedt ook allerlei mogelijkheden aan om de dieren eens echt van dichtbij te leren kennen, gaande van een onvergetelijk fotomoment tot in het water bij de dolfijnen...

Een dagje Dolfinarium in Harderwijk, in het hartje van Nederland, is alvast een absolute aanrader.