Apenheul

  J.C. Wilslaan 21-31
  7313 HK Apeldoorn
  NEDERLAND
  Tel: +31 (0) 55 357 57 57
  http://www.apenheul.nl

Classificatie zoo

   Conceptzoo

In Apenheul kan de bezoeker het dagelijkse leven van de apen van heel dichtbij mee beleven. Dit bijzonder leuke dierenpark probeert verschillende apensoorten in een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor te stellen aan het publiek. In de dierentuin lopen meer dan 200 apen helemaal vrij tussen de bezoekers.
 
Apenheul ging in 1971 van start als een klein, maar revolutionair dierenpark; het eerste park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al heel snel bleek dat niet alleen de bezoekers, maar ook de apen het er uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid, perfecte sociale groepen en plantten zich uitstekend voort.
Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla's op Apenheul en 3 jaar later werd de eerste gorillababy geboren. Velen volgden er nog. Al die baby's werden door hun moeder in de groep grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder!

In 1986 werd Apenheul omgevormd tot een stichting die haar opbrengsten investeert in natuureducatie en natuurbehoud. Als lid van de Nederlandse- en de Europese Dierentuinverenigingen speelt Apenheul een belangrijke rol in de internationale fokprogramma's voor gorilla's, bonobo's, wolapen en andere bedreigde apensoorten.
Sinds 1995 begon Apenheul aan een verdere vernieuwing en uitbreiding van het park.

Apenheul is alvast uniek: nergens in de wereld leven zoveel apensoorten bij elkaar. De dieren leven er in een natuurlijke omgeving in ruim opgezette gebieden. Hierdoor zien bezoekers veel van het natuurlijke gedrag. Deze gelegenheid grijpt Apenheul aan om meer te vertellen over apen, hun soortgenoten in het wild en het belang van natuurbehoud.