Eén van de meest gerenommeerde en geliefde houten achtbanen wereldwijd, is terug te vinden in Parc Astérix, vlakbij Parijs: Tonnerre de Zeus.
Deze wooden coaster werd in 1997 geopend, en is een ontwerp van Custom Coasters International, kortweg CCI, een bedrijf dat hoog aangeschreven staat voor haar houten achtbanen.
 


COASTERFICHE
Tonnerre de Zeus
 • Opening: 1997
 • Constructeur: Custum Coasters International, Inc
 • Ontwerper: Dennis McNulty, Larry Bill
 • Max. snelheid: 83,7 km/u
 • Lengte: 1232,6 m
 • Hoogste punt: 30 m
 • Duur: 2 min 5 sec
 • Elementen:
  - First drop met tunnel
  - 572° helix
  - 256° helix
 • Capaciteit: 1600 pers. per uur

CCI werd in 1991 opgericht door Denise Dinn Larrick (dochter van de legendarische achtbaanontwerper Charles Dinn) en Randy Larrick. In totaal zouden ze 34 ontwerpen hebben gemaakt, alvorens het bedrijf in 2002 bankroet ging. De wegen van het team gingen uit elkaar: Denise is tegenwoordig terug te vinden bij S1S Power waar zij een eigen afdeling runt. De vier andere hoofdontwerpers hebben in 2002 een nieuw bedrijf opgericht, The Gravity Group.

De keuze van Parc Astérix was na een bezoekje aan Oakwood snel gemaakt. CCI had daar indruk gemaakt met Megafobia, een eerder familie gerichte achtbaan, met toch een serieuze portie pit. Hun nieuwe achtbaan moest revolutionair zijn, en adrenaline geven van begin tot einde. Uiteindelijk werd een 30 meter hoge achtbaan met een lengte van 1230 meter uit de hoed getoverd. De attractie kreeg de naam "Tonnerre de Zeus", wat zoveel betekent als de donder van Zeus. Zeus was volgens de Griekse mythologie de oppergod, en werd vaak ook geassocieerd als zijnde de god van het weer. Hij werd dan ook vaak voorgesteld met een bliksem in zijn hand, zodat hij iedereen die hem niet aanstond, kon neerbliksemen.
Dit is meteen ook terug te vinden, bij de inkom van de attractie, een gigantisch groot standbeeld van Zeus. Het park dat niet terugschrikt om humor te gebruiken, heeft ook hier haar inspiratie de vrije baan gelaten, om Zeus een leuke onderbroek aan te geven.


Ritervaring

Tot zover de achtergrond. Wat maakt deze achtbaan zo speciaal? En zo geliefd bij elke bezoeker? Wel, kort gezegd is het een meesterwerk: deze houten achtbaan heeft alles wat een perfecte houten achtbaan moet hebben: een fantastische first drop, een portie airtime, verschillende snelle, verrassende bochten en drops, en een snelheid die in de baan zit van begin tot in einde. De rit blijft gewoon duren, alsof er haast geen einde wil komen. Het hoeft niet te verwonderen dat deze baan vaak bovenaan staat in de diverse polls van de pretparkfanaten. Voor sommige mensen is deze baan gewoon een legende, al zouden de statistieken dit niet zeggen, want Tonnerre de Zeus is zeker niet de snelste, hoogste of langste houten achtbaan.
Vaak is het moeilijk om onder woorden te brengen waarom een bepaalde achtbaan een bepaald status verdient. Maar na Tonnerre te hebben bereden, is het duidelijk dat geen woorden nodig zijn. De baan vertoont soms wel eens wat ruwheidverschijnselen, eigen aan de slijtage bij een houten achtbaan, maar net dat maakt het verschil tussen een houten achtbaan en een stalen achtbaan.
Ook voor ons is Tonnerre de Zeus één van de allerbeste houten achtbanen ter wereld die we hebben bereden. Laat ons hopen dat de baan nog vele jaren airtime mag geven…

{vsig}coasters/tonnerredezeus{/vsig}