Loup Garou

België telt slechts één houten achtbaan, en die bevindt zich in Walibi Belgium: Loup Garou oftewel de Weerwolf. De achtbaan opende in het seizoen 2001, nadat Six Flags Walibi had omgevormd tot Six Flags Belgium met allerlei nieuwe attracties.

 
   
COASTERFICHE
Loup Garou
  • Opening: 28 april 2001
  • Ontwerper: Stand Company
  • Constructeur: Vekoma
  • Max. snelheid: 80 km/u
  • Lengte: 1035 m
  • Hoogste punt: 28 m
  • First Drop: 23,5m
  • Aantal inversies: 0
  • Duur van een ritje: 2 min 05 sec

Na de omvorming van het Nederlandse Walibi Flevo in Six Flags Holland waren de verwachtingen betreffende de conversie van het Waverse park hoog gespannen. Er ging zelfs een GIB komen, een Giant Inverted Boomerang. De attracties waren echter van een iets bescheidener niveau in omvang. Toch is Loup Garou ondertussen uitgegroeid tot één van de smaakmakers in het park. Met een lengte van meer dan 1km is het bovendien één van de langste banen in de Benelux. De baan werd ontworpen door Stand Company, die ook Robin Hood en Regina op hun palmares hebben staan. Loup Garou werd door Vekoma gefabriceerd, net als Robin Hood.

De statistieken van de baan roepen bij een achtbaanfan misschien niet meteen een grootse wow op, met een hoogste punt van 28 meter en een maximale snelheid van 80 km/u is deze houten achtbaan eerder gemiddeld te noemen. De ritervaring maakt echter veel goed.


Ritervaring

Wanneer de trein het station verlaat, draait de track rechtsaf richting lift hill. Deze lijkt een eeuwigheid te duren, maar daarna volgt de First drop. In vergelijking met andere houten achtbanen is deze redelijk matig te noemen, het hoogteverschil bedraagt slechts 23,5 meter. Na de klim volgt wel een mooie 180° linkerbocht, die fotogenieke plaatsjes oplevert vanuit Grande Roue, het reuzenrad van Walibi Belgium. Op het einde van de bocht duikt de trein terug lichtjes naar beneden in een vloeiende flauwe links-rechts combinatie. Er volgt een klim en een airtime moment, en vervolgens raast men verder tot aan de andere kant van de baan. Ditmaal een rechts-linkse klim, die uitmondt in een 180° bocht, zodat de trein terug klaar staat om de andere richting uit te racen. Er volgt een leuke drop en twee snelle heuvels om vervolgens tot bij de eerste 180° bocht te arriveren. Ook hier draait de baan links mee, tot we weer helemaal gedraaid zijn, en klaar zijn voor een nieuwe race naar de andere kant. Ook hier een gelijkaardig tracé als in het begin, een zachte links-rechtse combinatie, en een snel doorvliegen naar het punt waar de baan eerder rechts-links omhoog klom. Nu buigen we verder rechts af om vervolgens nog eenmaal in de diepte te duiken, zodat tot slot alweer een 180° linkerbocht kan gemaakt worden. Er volgt alweer een leuke drop met meteen erna een airtime moment om tenslotte een scherpe rechterbocht te maken die eindigt in de remzone van deze houten achtbaan.


Onze mening

Wanneer men al het hout dat gebruikt werd achter elkaar zou leggen, dan bekom je een houten lat van 3 km lang. De vraag is of dit een verspilling van hout is geweest? Absoluut niet, maar het kon zoveel beter.

Toen het park Loup Garou aankondigde als één van de hoogtepunten van het vernieuwde Six Flags Belgium, was de ontgoocheling er toch wel. Was dit nu het paradepaardje? Uiteraard waren er nog andere standaardattracties die werden geopend, maar het Waverse pretpark had destijds met Tornado en Sirocco twee verrassende premières die wereldwijd een impact hebben gehad, dat deze baan toch lichtjes ontgoochelde. Zeker in de wetenschap dat Six Flags toch een reputatie had van absolute thrillattracties te openen in hun parken. De achtbaanfans hadden een jaar eerder kennis gemaakt met Colossos in Heide Park en Tonnerre de Zeus in Parc Astérix, waardoor de lat onbewust toch hoog werd gelegd.
En daar kon Loup Garou helaas niet aan tippen. Bovendien kampte de attractie in het begin met vele kinderziektes, waaronder de ketting op de lift hill, maar ook viel het later op, hoeveel problemen de treintjes met zich meebrachten. Het leverde het park alleen maar een negatieve publiciteit op, die het absoluut niet verdiende.
In die context moet ook vermeld worden, dat Loup Garou de laatste houten Vekoma-creatie is geworden. Het bedrijf wilde zich naar verluid vooral terug fixeren op stalen achtbanen, wat ze met succes doen.

Ondanks de perceptie die het park soms tegen had en de toch ietwat tegenvallende statistieken van Loup Garou, is de achtbaan toch een must-do attractie. Het is uiteindelijk toch één van de paradepaardjes geworden in het park, en werd samen met Vampire de vaandeldrager van het park, zeker met de jarenlange sluiting van Turbine.
De ritervaring van Loup Garou valt echt best mee, en de snelheid van de rit verrast zelfs. De nieuwe GCI-achtbanen in Nederland tonen echter aan, dat er veel meer mogelijk had geweest op die beperkte ruimte. Aan de andere kant is net dit de charme, omdat Vekoma slechts een beperkt aantal houten achtbanen op haar palmares heeft, evenals Stand Company. Daarom, vanuit dat perspectief, is Loup Garou best een unieke ervaring voor de achtbaanfan. Voor een doorsnee-bezoeker is Loup Garou alvast de max. Zij kennen niet meteen andere referenties, en genieten gewoon met volle teugen van de heuvels en bochten van dit houten monstertje…