Coasterwijzer: Excalibur

Verborgen pareltjes. Daaronder kun je Excalibur uit het Amerikaanse pretpark Funtown Splashtown USA zeker en vast klasseren.    


Bekijk video op YouTube
 
   
COASTERFICHE
Excalibur
  • Opening: 5 juni 1998
  • Constructeur Rollercoaster: Custom Coasters International, Inc (CCI)
  • Ontwerp: Dennis McNulty, Larry Bill
  • Constructeur Trein: Philadelphia Toboggan Company
  • Max. snelheid: 88,5 km/u
  • Lengte: 823m
  • Hoogste punt: 30,5 m
  • First drop: 25 m
  • Aantal inversies: 0
  • Duur van een ritje: 1 min 58 sec

Funtown Splashtown USA is een bescheiden kermisachtig pretparkje, met een waterpark gedeelte, niet ver verwijderd van de kustlijn in de Amerikaanse staat Maine. Slechts 1 attractie springt er hier echt uit, en dat is de houten achtbaan van het park: Excalibur.
Het is overigens de enige houten achtbaan van Maine.

In polls wordt deze achtbaan vaak vergeten, net omdat het park toch best afgelegen ligt tov. andere interessante parken, maar die-hard coasterfans hebben dit juweeltje van Custom Coasters International vast en zeker al ontdekt. CCI (Custom Coasters International) was een Amerikaans bedrijf dat uitsluitend achtbanen produceerde. Zij waren heel populair in de jaren ’90, vooral omwille van hun designs die snelheid en sensatie aanboden. In 2002 ging het bedrijf echter failliet.
Dennis McNulty en Larry Bill van CCI ontwierpen Excalibur. De houten achtbaan werd gepositioneerd aan de zijkant van het park, grenzend aan de parking, en scheurend doorheen het nabij gelegen bos. Excalibur heeft een lengte van 823 meter, heeft slechts 1 trein op het spoor en haalt een top van 88,5 km/u tijdens een 2 minuten durend ritje. Het hoogste punt bevindt zich op 30,5 meter hoogte, terwijl de First drop slechts 25 meter de diepte induikt. In 2013 Martin & Vleminckx hebben de sporen aangepast voor een optimaler genot van een ritje.

De naam van de achtbaan verwijst naar het beroemde zwaard Excalibur, het zwaard van Koning Arthur. In de zone ziet men dan ook vele verwijzingen naar deze legende. Ook het station is als een kasteel opgebouwd.
De komst van Excalibur in 1998 was een bijzonder belangrijke stap in de uitbreiding van Funtown Splashtown USA. Het was de eerste achtbaan in een periode van 50 jaar dat de staat Maine nog eens een houten achtbaan mocht verwelkomen.

In Europa bevinden zich nog enkele houten achtbanen van CCI: Megafobia in Oakwood (Wales), Stampida en Tomahawk in Port Aventura (Spanje) en in Tonnerre de Zeus in Parc Asterix (Frankrijk)

   

20150825 SplashtUSA Exc640

De ritervaring

20150825 SplashtUSA Exc180

De moderne achtbaan staat bekend om haar soepele en snelle banen. Het nadeel is dat de ritervaring meer en meer dichterbij de stalen achtbaan komt te liggen en de voordelen van een ritervaring op een houten achtbaan een beetje naar de achtergrond werd verdrongen.

In een nog niet zo lang verleden was er echter CCI, die bekend stond om indrukwekkende houten achtbanen neer te zetten. Het waren niet de hoogste banen, maar het waren banen met karakter, met airtime, met ruwheid. Een belangrijke factor bij het genieten van dit type achtbaan bleek de treinenfabrikant te zijn. Helaas verloren sommige van die banen een enorme portie aan populariteit nadat de treinen werden vernieuwd.

Excalibur behoort alvast tot één van die achtbanen die de bezoeker doet smachten naar meerdere ritjes. Het is niet de hoogste, niet de snelste en zeker ook niet de beste houten achtbaan, maar ze is wel echt verrassend goed en leuk.

Men vertrekt vanuit het station en na een 90 graden linkerbocht wordt men op de lift hill tot op een hoogte van net boven de 30 meter gebracht. Bovenaan volgt een linkerbocht, waarbij de ganse trein de kans krijgt om van de ketting te gaan, alvorens men 25 meter de diepte induikt, richting het bos. Er volgt een 180 graden rechterbocht waarin een leuke hellende flow inzit. Men duikt naar beneden en maakt een snelle licht opwaartse rechterbocht en hiermee doorkruist men de First drop houten constructie. Er volgt een snel gedeelte met een lage airtime heuvel en dan raast men terug wat hoger voor een rechterbocht die lichtjes omhoog helt. Het geeft de bezoeker de kans om eventjes tot rust te komen, maar niet voor lang, want nu duikt de baan weer pittig naar links… Na de duik gaat men rechttoe-rechtaan omhoog om op lagere snelheid een licht dalende linkerbocht te nemen. Die wordt gevolgd door een korte klim en een licht hellende en dalende rechterbocht. Er volgt een pittige klim en opnieuw een rechterbocht en dan is het richting remzone en het station.

De achtbaan licht mooi tussen de bossen van Maine en geven een leuk snelheidsgevoel. De baan heeft een leuke afwisseling van bochten en heuvels en biedt leuke snelheidsvariaties doorheen het ganse traject. Haast een ganse rit is het genieten van de power van deze bescheiden achtbaan, met veel airtime, veel snelheid en vooral veel variatie. Het is een achtbaan die niet snel gaat vervelen en een absolute aanrader voor achtbaanfanaten die in de buurt van dit verborgen pareltje komen.