Colossos (Heide-Park)COASTERFICHE
Colossos
  • Opening: 2000
  • Constructeur: Intamin AG
  • Max. snelheid: 120 km/u
  • Lengte: 1500 m
  • Hoogste punt: 60 m
  • First drop: 48,5 m @ 61°
  • Aantal inversies: 0
  • Kenmerk: Hoogste houten achtbaan
  • Duur van een ritje: 2 min 23 sec
  • Capaciteit: 1120 pers/uur

Eén van de meest spectaculair ogende houten achtbanen is ongetwijfeld Heide Park’s Colossos, een kolossale houten monster, wel 60 meter hoog, 1500 meter lang, en een achtbaan met een bijzonder hoog kick-gehalte.

Colossos is niet alleen Europa’s snelste en langste houten achtbaan. Door het sluiten van King Island’s Son of Beast is die titel ook wereldwijd geldig…
Bovendien was Colossos de allereerste houten achtbaan die gebruik maakte van een nieuw proces: prefabricated track. Hierbij wordt de houten achtbaan niet meer volledig ter plaatse opgebouwd, volgens het ontwerpplan, maar wordt heel veel van het werk in de fabriek gedaan: het snijden en bewerken van het hout kan op die manier veel nauwkeuriger. Het traject zelf wordt met een laser uitgesneden, waardoor de precisie veel hoger ligt dan wanneer dit manueel gebeurt. Ook wordt het hout in verschillende lagen geperst, waardoor het hout niet continue moet vast getimmerd worden.
Dit procédé heeft bijzonder veel voordelen: ten eerste voor de bezoeker, die geniet van een bijzonder comfortabele ritervaring. Al hebben sommige coasterfanaten toch wel de nodige vraagtekens, want dergelijke perfectie doen de baan niet meer aanvoelen als zijnde een houten achtbaan, met de typische karakteristieken van ruwheid. Anderzijds zijn nu veel meer thrillaspecten mogelijk, zoals scherpe bochten en airtime heuvels, die bij een klassieke achtbaan toch een veel grotere uitdaging waren.
Het park heeft hier ook veel baat bij: er zijn veel minder manuren nodig voor de opbouw, het is haast een Ikea-constructie te noemen. Men moet niet alles meer met hand liggen leggen, bijzagen, vasttimmeren… Hierdoor ligt de kost toch behoorlijk lager tov. klassiek opgebouwde houten achtbaan. Bovendien is de attractie ter plaatse veel sneller klaar.

Layout:

De layout van Colossos is voor sommige mensen eerder een ontgoocheling, omdat een out-and-back layout gekozen werd. Hierdoor heeft de bezoeker een mooi overzicht, maar verliest een houten achtbaan toch de charme van veel houtwerk te doorkruisen. Misschien net daarom dat de baan het in populariteitspolls vaak moet afleggen voor andere banen. Het neemt niet weg dat deze houten achtbaan best intens en leuk is. Ondanks het feit dat Colossos momenteel de hoogste baan ter wereld is, heeft hij niet de hoogste drop. Die eer krijgt El Toro nu na het sluiten van Son of Beast. Toch mag men niet klagen, met een drop van bijna 50 meter haalt deze baan toch een mooie topsnelheid en zet hij de wilde race in. Die brengt de rijder over enkele indrukwekkend aanvoelende heuvels, een snelle neerwaartse draai (180°) om na enkele heuvels in een remsektie te duiken alvorens een leuke spiraal tegemoet te gaan, die wel 540° is… De trein huppelt nog over de laatste bunny hups om met een snelle 180° bocht richting station af te remmen.

Onze mening:

De allereerste keer dat deze kolossale houten coaster wordt bereden is toch best indrukwekkend. De baan voelt aan als een hypercoaster, niet echt als een rammelende houten achtbaan. Misschien net daarom dat andere houten achtbanen net iets leuker zijn, omwille van die spannende krakende tracks. Bovendien is de baan een out-and-back houten coaster die in een grote open vlakte ligt, en vaak is zo’n baan toch net iets minder wild en spannend dan een twister.
Toch staat deze achtbaan hoog aangeschreven bij ons: dankzij de prefabricated track heb je een spannende en relatief comfortabele rit voor de boeg, waardoor meerdere ritjes niet als een pijniging zullen aanvoelen. Bovendien blijft hij als achtbaan toch één van Europa’s hoogste!
Eén zaak bleef me nog steeds bij, toen we het eerste jaar deze gigant bereden werd ons door de directie van Heide Park verteld dat de baan ’s avonds zo’n 5 tot 7 seconden sneller was. Misschien toch een tip voor de mensen die graag maximaal van Colossos willen genieten!