Poseidon is één van de icoon-attracties uit Europa-Park. Dit wateravontuur, gebaseerd op de Griekse mythologie is een combinatie van achtbaan en waterattractie wat leidt tot een spectaculaire attractie. Deze attractie wordt vaak aanzien als de meest complete waterachtbaan ter wereld, omwille van het groot gedeelte achtbaan, in combinatie met twee splash-effecten.


COASTERFICHE
Poseidon
  • Opening: 2000
  • Constructeur: Mack Rides
  • Max. snelheid: 70 km/u
  • Lengte: 836 m
  • Hoogste punt: 23 m
  • Aantal lift hills: 2 (23m, 20m hoog)
  • Duur van een ritje: 4 min
  • Capaciteit: 1600 pers. per uur

Mack Rides, dat net als Europa-Park deel uit maakt van het consortium van de familie Mack, had eerder reeds met Journey To Atlantis in SeaWorld Orlando een watercoaster gebouwd. Deze prachtige attractie was echter grotendeels een dark ride in combinatie met een waterbaan, met op het allerlaatste een bescheiden stukje achtbaan. Met het ontwerp van Poseidon ging de Duitse attractie-producent duidelijk een stapje verder.

Poseidon was meteen ook het begin van een nieuw themagebied in Europa-Park: Griekenland. Het was de blikvanger van het park in 2000, het millenium-jaar waarin veel parken met iets unieks tevoorschijn kwamen. Het Griekse themagebied kreeg naast de waterachtbaan ook een shop en een leuk restaurant met terras, waarbij de bezoekers konden genieten van de natte avonturen. Ook Mack’s eerste mad house opende in het Griekse gebied, in een pittoresk kerkje: Fluch der Kassandra, ook gebaseerd op de Griekse mythologie.
Later kwamen er nog Pegasus, een familie-achtbaan, en Abenteuer Atlantis, een interactieve dark ride, bij.

Poseidon was de Griekse God van alle wateren. De Romeinse tegenhanger is mogelijk beter bekend: Neptunus. Poseidon was naast Zeus één van de belangrijkste goden in de toenmalige Griekse mythologie. Niet verwonderlijk want Grieken waren zeevaarders, en dus was deze god bijzonder belangrijk. Hij maakte het de schippers niet steeds gemakkelijk volgens vele verhalen. Net zoals in de verhalenbundel van Homerus: Odyssea, waar bij de terugkeer van de Griekse vechters uit Troje. De Grieken hadden de stad half vernield nadat ze de stad dankzij het bekende paard hadden kunnen betreden. Klein detail is dat deze handelsstad volgends de mythes gebouwd zou zijn door Poseidon.

Deze mythe vormt dan meteen ook de basis van deze attractie. In de wachtrij is de link met Troje al snel gelegd: hier betreedt de bezoeker immers de veroverde stad. Het beruchte paard staat nog bij de stadswal. Het mooi uitgewerkte wachtgebied leidt naar het station, een Griekse tempel, waar de bezoekers inschepen voor hun zogenaamde terugkeer. Alleen moet men dus de toorn van Poseidon trotseren.

Na aan boord te zijn gegaan, valt het op hoe mooi het station eigenlijk wel is, in de verte wacht het avontuur, en een korte plons verder begint onder begeleiding van muziek de queeste. Enkele Griekse ruïnes en stukken wrak duiden aan dat Poseidon echt wel woedend moet zijn geweest. Aan het einde van dit kort stukje begint de eerste lift hill, die de bootjes toch 23 meter hoog brengt. Een korte drop en bocht naar links volgt tot aan een eerste veiligheidsremzone waar de boot door middel van wieltjes een korte versnelling meekrijgt om vervolgens een linkerduik duik te nemen, richting Pegasus. Enkele schokken later is de boot alweer op hoogte en wordt de boot kort afgeremd. Hierna volgt een nieuwe linkerduik in een tunnel onder de ingangsbrug door, en een kort bochtig knikje later bevindt het bootje zich na een splash in het water. Ondanks de splash blijven de bezoekers relatief droog. De boot dobbert nu rustig verder en de zeevaarders kunnen zo even op adem komen. Een goeie halve minuut later komt men aan bij de tweede lift hill die een mooi zicht biedt op Silver Star, Europa’s hoogste achtbaan. Eenmaal boven is er een stukje track die de boot de tijd geeft om 180° te draaien, op weg naar de finale drop. De trage snelheid doet de spanning alvast opbouwen. Deze finale drop is opgebouwd in twee gedeeltes, het begint in feite onverwacht, maar eens de boot echt de helling afdendert, wordt de helling naar beneden nog steiler, waardoor de boot een extra versnelling meekrijgt. Hierna volgt een tunnel en een zogenaamd airtime heuveltje, waarbij water en nevel moet doorkliefd worden alvorens de boot opnieuw de rustige zeeën terugvindt.

In dit laatste gedeelte wordt trouwens de on-ride foto genomen. Het finale stuk brengt de bootjes langsheen de gezellige terrasjes terug naar het station. Maar in die laatste bochten kan men alsnog lekker nat worden, wanneer een lolbroek het in zijn hoofd krijgt om de bezoekers via één van de dolfijnen nat te spuiten.

Ondanks het feit dat dit een waterattractie is, is deze bijzonder aangenaam omdat de bezoeker niet doorweekt de boot verlaat. Zeker op frissere dagen is dit toch geen overbodige luxe. Mocht men toch “pech” hebben gehad, dan is er bij de uitgang van Poseidon, nog een droog-cabine. De attractie zelf heeft, ondanks een hoge capaciteit, vaak lange wachtrijen, omwille van een hoge populariteitsgraad. Wachttijden kunnen in de zomer oplopen tot 90 minuten. Laat dit u echter niet afschrikken, want deze attractie is het aanschuiven dubbel en dik waard. Het achtbaangedeelte voelt misschien niet zo soepel aan, maar het is en blijft een leuke familie-attractie.
 

{vsig}coasters/poseidon{/vsig}