Symbolica: Paleis der Fantasie

Opening 1 juli 2017

Het aftellen is nu echt achter de rug. Symbolica: Paleis der Fantasie opent vandaag op 1 juli haar deuren voor het publiek. Eerder deze week konden enkele gelukkigen reeds genieten van een voorproefje...

20170630 EFTsymbolica180Efteling bestaat 65 jaar en pakt dan ook groots uit met de zwaarste investering voor een attractie uit haar rijke geschiedenis, namelijk 35 miljoen Euro. De bezoekers worden meegenomen in de wereld van tovernar Pardoes. Elk bezoek belooft steeds weer verrassend en betoverend te zijn. 

Deze nieuwe overdekte fanilieattractie bevindt zich in het midden van het park, aan het einde van de Pardoes Promenade. Het is reeds de vierde dark ride van het park, na Carnaval Festival, Fata Morgana en Droomvlucht.
In tegenstelling tot die andere voornoemde attracties, maakt Symbolica gebruik van een ‘trackless’ route: de bezoekers zien dus niet hoe het ritsysteem werkt, waardoor elke beweging van richting onvoorspelbaar is. De bezoekers nemen plaats in een zogenaamde Fantasievaarder. Op het einde van de wachtrij kun je als bezoeker kiezen uit drie verschillende routes: de muziektour, de schattentour of de heldentour. Die leiden uiteindelijk tot een verborgen kamer die voor elke route verschillend is. Via een interactief gebeuren kan men daardoor ook beweging veroorzaken in de elementen van die verborgen kamer, al is de bedoeling niet steeds heel duidelijk. 

Symbolica: Paleis der Fantasie is een ware belevingsattractie, geschikt voor het hele gezin. Zelfs de allerkleinsten zijn welkom, zolang ze zelfstandig kunnen zitten. De attractie kent wel de mogelijkheid tot babyswitch. Kinderen tot 1m mogen enkel onder begeleiding van een volwassene in de attractie. 
Reeds van buiten het kasteel kan men proeven hoe sterk deze attractie is opgebouwd. Een lange wachtrij met de nodige beschutting tegen de regen werden gebouwd en leiden de bezoekers naar het paleis, waar ze op audiëntie mogen bij de Koning Pardulfus. Ondanks het feit dat er lange wachttijden mogelijk zijn, moeten we ook hier stellen dat Efteling met deze attractie een ruime doorstroming heeft voorzien van 1400 bezoekers per uur. Dus het aanschuiven zou best moeten vlotten. Lakei O.J. Punctuel, de rechterhand van de koning, zal bovendien alles in goede banen proberen te leiden, al denkt Pardoes, de tovernar er wellicht net iets anders over...

Bij deze nieuwe dark ride attractie is de storytelling en thematisatie van absoluut belang voor de Efteling. De attractie beklemtoont alleen maar de sterkte van de Efteling die met een eigen verhaal en concept nu ook weer haar eigen identiteit weet te versterken. Het is bewonderenswaardig hoe een themapark kan vasthouden aan eigen ideeën en daarmee heel sterk kan groeien en bezoekers kan blijven bekoren in een fictieve wereld van sprookjes en avonturen. Het park wil met een sterke strategie en aanpak haar doel bereiken om jaarlijks 5 miljoen bezoekers aan te trekken. Attracties zoals Symbolica: Paleis der Fantasie zorgen ervoor dat het niveau van het park steeds weer stijgt. Het is tevens een attractie waarmee het park dag in, dag uit, het hele jaarrond kan uitpakken. 
De Efteling heeft alvast de lat hoog gelegd om de bezoekers mee te nemen in een betoverende wereld waar niets is wat het lijkt. We zijn nu reeds benieuwd hoe de Efteling haar toekomstige projecten uitwerkt.

Vanaf 1 juli kan de reguliere bezoeker genieten van deze attractie.

20170630 EFTsymbolica640

Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling, lichtte eerder al toe: "Deze overdekte familie-attractie zorgt ervoor dat we als Efteling onderscheidend blijven binnen de top van de Europese attractieparkenbranche. Uiteraard door het toevoegen van onze eigen kenmerkende storytelling en unieke thematisering, maar vooral door het gebruik van oneindig veel details in de attractie." 

Behalve alle eerder gebruikte superlatieven, moeten we misschien ook de verwachtingen een klein beetje tempeteren. We hebben nog niet vaak een "perfecte" attractie beleefd. 
Zo was het interactieve gedeelte niet altijd even duidelijk. Het leuke aan het trackless systeem is dat de wagentjes als het ware in een soort chaos kunnen rijden. Op een bepaald moment beland je dan in een spiegelruimte waar je afhankelijk van je tour een bepaalde missie krijgt. Dit had misschien ook iets beter kunnen uitgewerkt worden, om volledig mee te zijn in het verhaal.
Bij de uitgang is er ook een kleine fotostand met bijhorens winkeltje, maar echte Symbolica merchendising was er niet aanwezig. Eerder kindgerichte artikelen, wat toch een gemiste kans is...
Uiteraard zijn dit slechts heel kleine minpuntjes die niet opwegen tegen de pracht en praal van Symbolica. 
We raden iedereen dan ook aan om dit te komen ontdekken tijdens onder meer het Negen Pleinen Festijn...

Leuke weetjes ovr Symbolica
PretparkdealsLogo Parkworld218Grootte: het Paleis der Fantasie is 61 x 60 m groot.
Staal: de staalconstructie van de attractie weegt in totaal 300.000 kg, dat is inclusief de acht torens.
De grootste toren weegt 16.000 kg.
Hoogste punt: de hoogste toren is 20,8 meter hoog.
De toren staat op het dak dat 9 meter hoog is, het hoogste punt van het Paleis der Fantasie is daarmee 29,8 meter.
Belangrijkste leveranciers: Heijmans, Hoppenbrouwers, Gubbels, ETF Ride Systems en AllroundDakexpert. Garner Holt Productions produceerde de animatronics in Symbolica.
Totale bouwtijd: het Paleis der Fantasie werd in anderhalf jaar gebouwd. De totale voorbereiding duurdeongeveer een jaar. Hiermee is de hele attractie in 2,5 jaar gerealiseerd.
Gethematiseerde paleistuin: geïnspireerd op paleistuinen van andere grote paleizen. In het ontwerp zijn circa 800 zonnepanelen verwerkt om duurzame energie mee op te wekken.
Plaatsing van de panelen in april, daarna aanleg van 800 m2 sedum (planten als dakbegroeiing).
   

logo slagharen

Bezoekadres

Efteling
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
NEDERLAND
Telefoon
+31 (0)416 - 288 111

 

Parken in de buurt

 

Routeplanner
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave