Tornado

Het Nederlandse Avonturenpark Hellendoorn heeft 3 achtbanen in haar attractieaanbod. Daarvan is Tornado de oudste nog actieve achtbaan van het park.    

 
   
COASTERFICHE
Tornado
 • Opening: april 1990
 • Constructeur: Vekoma
 • Max. snelheid: 73 km/u
 • Lengte: 460m
 • Hoogste punt: 25 m
 • Aantal inversies: 2
 • Elementen:
  - looping
  - corkscrew
 • Duur van een ritje: 1 min 8 sec
 • Capaciteit: 1000 personen per uur

Tornado is een stalen looping-achtbaan. Deze roller coaster werd geopend eind april 1990 en is daarmee de oudste nog actieve achtbaan van het sympathieke familiepark. Avonturenslang die in 2004 plaats ruimde voor Donderstenen dateerde van 1978. En van 1986 tot 1990 was er ook de leuke achtbaan Black Hole. Die attractie maakte plaats voor de Rioolrat.

Tornado werd gebouwd door Vekoma, de Nederlandse attractiebouwer, bekend van haar vele diverse achtbaanontwerpen maar ook van verscheidene attracties zoals een mad house of het reuzenrad. De achtbaan is een aangepast MK-1200 model, en werd uitgebracht onder de productnaam MK-1200 Tornado. Hiervan bestaan er wereldwijd drie modellen: Tornado in Tokyo Summerland (1986), Loopen in Tusenfryd (1988) en Tornado in Avonturenpark Hellendoorn (1990). Alle drie zijn ze nog steeds operationeel.

Op een relatieve kleine oppervlakte krijgen de bezoekers een spannende rit voor de kiezen, met toch twee inversies: na de First drop volgt een klassieke looping en nadien volgt nog een zogenaamde kurkentrekker. Een ritje duurt iets langer dan een minuut om de 460 meter af te leggen. Het hoogste punt bevindt zich op 25 meter. Hierdoor haalt de trein een top van 73 km/u Tornado rijdt slechts met 1 trein van 7 wagentjes. In totaal kunnen 28 bezoekers mee op een ritje.
De theoretische capaciteit ligt op 1000 bezoekers per uur.

De bouw van Tornado ging niet zonder slag of stoot. Op deze locatie stond de sprookjestuin. De magie van de sprookjestuin was echter vervaagd en er werd besloten om deze plek te ontruimen voor een nieuwe grote attractie, Tornado dus. Het was echter geen evidentie om de grond helemaal klaar te maken om het gewicht van een zware, stalen attractie te dragen. Zo werd de oppervlakte waar Tornado nu staat, helemaal geëgaliseerd en verstevigd met extra grond.

Tornado was ook vaak het decor voor vele televisiereeksen. Een leuk fragmentje is een karaoke-stukje van Gerard Joling en Robert ten Brink: https://www.youtube.com/watch?v=fnNFLDuRJZc
Ook de food-challenge van Stuk TV is de moeite om te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=v5nZVhILBrc

Tornado is de enige inversieachtbaan uit Avonturenpark Hellendoorn. Bezoekers genieten echter ook enorm van een ritje in Rioolrat, ook een ontwerp van Vekoma, en in Donderstenen. Het is bovendien een heel leuke achtbaan voor kinderen; kids mogen vanaf 1m20 reeds kennis maken met Tornado.
  

   

20160313 Tornado640

   

De ritervaring

20160313 Tornado180All aboard.
Eens iedereen de schouderbeugel heeft vastgemaakt, is het tijd om de kettingheuvel op te rijden. Dit stuk spoor doorkruist de layout van de achtbaan.
Eens bovengekomen, op 25m hoogte, is het tijd om alle remmen los te gooien en duikt de trein in een lange rechterbocht naar beneden om meteen in de looping te rijden.
Na de looping gaat de baan opnieuw naar boven, om meteen erna een scherpe rechterbocht te nemen die naar beneden duikt om een rechtsdraaiende schroef te maken, een zogenaamde kurkentrekker. Daarna volgt weer een opwaartse rechterbocht om vervolgens de remzone op te zoeken. Zo komt de trein opnieuw aan in het station.

Tornado is niet de meest soepele achtbaan die er bestaat, maar het is nog steeds een bijzonder leuke achtbaan. Ondanks de krappe oppervlakte en de korte lengte van de baan, heeft Tornado best wat pit.
Het is bovendien een ideaal baantje voor de kinderen om hun allereerste ondersteboven ervaring op te doen. De achtbaan past perfect in het park dat zich vooral richt op gezinnen met kinderen tot 12 jaar.
Tornado is dan vaak ook het hoogtepunt voor de kinderen tijdens hun bezoek.