The SwarmWinged coasters zijn bijzonder in tegenwoordig. In het Verenigd Koninkrijk staat er ook eentje die absoluut de moeite waard is om als bezoeker eens uit te testen: the Swarm in Thorpe Park.

 

 
COASTERFICHE

The Swarm

  • Opening: 15 maart 2012
  • Constructeur: B&M (Bolliger and Mabillard)
  • Max. snelheid: 95 km/u
  • Lengte: 775 m
  • Hoogste punt: 38,7 m
  • Inversies: 5
  • Duur: 1 min 25s
  • Capaciteit: 1300 pers. per uur

Thorpe Park manifesteert zich de laatste jaren als een echt thrill park, en daarbij horen uiteraard achtbanen. The Swarm is de recentste achtbaan van het Britse park. Het is een zogenaamde Winged Coaster, een creatie van het befaamde bedrijf B&M (Bolliger and Mabillard), het Zwitserse bedrijf dat veel lof oogst voor hun achtbanen. 

Een Winged Coaster is een stalen achtbaan, waarbij de passagiers zich aan de zijkant van het spoor bevinden, in floorless zitjes. Een jaar na opening, werden achteraan de trein de zitjes achterwaarts gemonteerd voor de moedige bezoekers die een ritje eens in tegenovergestelde richting wilden beleven. 

In 2010 begon het park met het plannen van deze attractie. De attractie kreeg als codenaam LC12, een verwijzing naar een apocalyptisch thema. Op 30 maart 2011 werd het project met overgrote meerderheid goedgekeurd door het gemeentebestuur waardoor niets meer in de weg stond voor de bouw van deze nieuwe achtbaan. Zusterpark Gardaland zou alvast de allereerste Winged Coaster bouwen. In de zomer van dat jaar kondigde Thorpe Park met een grootse campagne deze nieuwe roller coaster aan met als thema een verwoest dorp na een apocalyptische strijd. De bouw verliep voorspoedig en op 15 maart 2012 ging de attractie open voor het publiek. Hoe vreemd het ook mag klinken, dat jaar daalden de bezoekersaantallen met 200.000, de bouw van een spectaculaire achtbaan stond blijkbaar toch niet garant voor stijgende cijfers.

De attractie werd gebouwd op een kunstmatig eiland, vlak achter Stealth, de hoogste achtbaan uit het park. The Swarm is 39 meter hoog en telt in totaal 5 inversies. Het station is gebouwd als een verwoeste kerk. De opbouw van de faciliteiten is subliem verwerkt in het decor.
De First drop van de attractie is meteen het eerste inversie-element, de Dive Drop. Deze inverted drop was de allereerste ter wereld, maar ondertussen is dit element bij meerdere van dit type achtbaan aanwezig. De andere inversie-elementen zijn: een 30 meter hoge Zero-G Roll, Inclined Loop, Corkscrew en een langgerekte In-Line Twist. In totaal wordt er 775 meter afgelegd. De achtbaan haalt een top van 95 km/u en scheurt langsheen allerlei verwoeste objecten, zoals een billboard, de kerk uiteraard, maar ook een vliegtuigwrak of een helicopter. Deze near-misses geven alvast een extra toets aan de attractie.

Bezoekers die een ritje willen wagen moeten minstens 1m40 groot zijn. Ze mogen ook niet groter zijn dan 1m96. Bij deze attractie is er ook een torso beperking (51 inch).
Er is een aparte ruimte aan de attractie om eventuele tassen af te geven. Het is mogelijk om tegen betaling een soort quick pass te kopen om zo de wachttijd te reduceren. Er zijn slechts twee treinen waar telkens 28 mensen kunnen plaats nemen, en het in- en uitstappen gebeurt een beetje chaotisch waardoor er geen optimale capaciteit is; bijgevolg zijn er de nodige wachttijden aan deze populaire attractie wat de verkoop van die voorsteekpassen uiteraard beïnvloedt.