Las Vegas is vooral bekend als gokstad, waarbij woorden als “crazy” en “big” zeer typerend zijn. Hotel-casino’s proberen op allerlei manieren de mensen aan te trekken. Zoals met een achtbaan, The Rollercoaster.

COASTERFICHE

The Rollercoaster
(voorheen: Manhatten Express)

 • Opening: 3 januari 1997
 • Constructeur: Togo
 • Max. snelheid: 107,8 km/u
 • Lengte: 1456 m
 • Hoogste punt: 61,9 m
 • Drop: 44 m
 • Elementen:
  - Looping
  - Dive Loop
 • Upgrade:
  - 2004: remmen Premier Rides
  - 2006: treinen Premier Rides

The Rollercoaster is voor de meeste mensen mogelijk beter bekend onder de naam Manhatten Express. Deze achtbaan is gebouwd in het hotel van New York, New York en het moet gezegd, het is een eyecatcher geworden, aan het populaire kruispunt van Tropicana Avenue met de Las Vegas Boulevard, kortweg the Strip.

Wanneer men de achtbaan voor de eerste keer ziet, dan is er de reflex dat dit haast een postkaartplaatje moet zijn. De omgeving vooraan het hotelcomplex is een replica van de haven van New York, met eveneens een replica van het Vrijheidsbeeld en enkele gebouwen in de stijl van Manhattan. De nieuwe treintjes zijn bovendien uitgedost als zijnde taxi’s vanuit New York.

De rit zelf dan begint binnen in het entertainmentgedeelte van het hotel. De trein verlaat het station en gaat naar buiten om achteraan het hotel aan te vangen met een steile lift hill. In de weerspiegeling van de omliggende gebouwen kan men bovendien jezelf goed volgen. Na 62 meter hoogte vol suspens en panoramisch genieten begint het avontuur met een duik naar beneden van zo’n 44 meter, waardoor men bijna 110 km/u haalt. Via Tropicana Avenue raast men verder tot men aan de voorzijde van het hotel komt. Daar wacht nog een looping en vooral de spectaculaire dive-loop, met een vrij unieke 180° spiraal die gevolgd wordt door een halve looping.

Laat duidelijk zijn, dit is geen doorsnee achtbaantje! De achtbaan is best intens en ruw. Deze achtbaan debuteerde als “Manhattan Express” op de Strip in januari 1997. De achtbaan is een ontwerp van Togo, een Japanse fabrikant, die vooral in Azië grotere achtbanen gebouwd heeft. De achtbaan kreeg een mindere reputatie omwille van de ruwheid, vaak wel omschreven als een bijzonder pijnlijke en masochistische achtbaan. Jaarlijks verwelkomt The Rollercoaster zo’n miljoen bezoekers.   
In 2004 werden de remmen van de attractie vervangen door magnetische remmen van Premier Rides. En in augustus 2006 debuteerden de nieuwe treinen, ook van Premier Rides. Zij vervingen de originele Togo treinen. Sindsdien wordt de achtbaan beter geapprecieerd: de ritervaring zou veel zachter zijn geworden, waardoor dus ook veel aangenamer.

Een ritje kost al snel 14 US Dollar. Men kan ook een Scream Pass aankopen voor 25 US Dollar. Uiteraard zou Las Vegas Las Vegas niet zijn indien men niet zou kunnen trouwen in deze achtbaan… Het moto is: “als je de sprong wil wagen, waarom niet aan 67 mph?”


{vsig}coasters/therollercoaster{/vsig}